Nave de război de ultimă generație, fabricate în România
Patru nave de luptă de tip corvetă vrea să cumpere armata română în următorii șapte ani. Pentru prima dată după Revoluţie tehnica militară poate fi construită în ţara noastră dar de o firmă olandeză. Asta după ce armata a hotărât să atribuie contractul firmei DAMEN, care poate produce la şantierul naval din Galaţi astfel de nave.
13 firme din Europa şi Israel au depus oferte pentru ca Forţele Navale Române să aibă de unde alege navele de luptă. Patru din ele au îndeplinit cerinţele, dar una singură poate acum construi nava de luptă. A fost ales consorţiul olandez DAMEN. Vasul poate fi construit şi înarmat chiar la Galaţi, acolo unde firma olandeză a făcut 19 nave militare în zece ani.
„Este fundamental ca realizarea lucrărilor de construcţie şi dotare a corvetelor să se facă în România, în vederea eliminării riscurilor care pot afecta îndeplinirea programului strategic de înzestrare”, spun oficilii români.
„Suntem singurul șantier din România şi cred că din zona Mării Negre care construieşte nave militare”, declară reprezentantul firmei olandeze.
Ministerul Apărării a invocat securitatea pentru acest proiect militar. Asta înseamnă că navele trebuie construite aici pentru ca tehnologia militară instalată pe corvete să fie mai bine protejată. Firma olandeză a dezvoltat la Galaţi o întreagă linie de construcţie a navelor comerciale şi militare. Dotarea cu armament ar putea fi făcută tot la Galaţi cu echipament tehnologic adus din Olanda.
Cele patru corvete ar urma să fie gata în următorii șapte ani. Navele au o lungime de 105 metri şi o greutate de aproape 2.500 de tone.
În momentul de față, forțele navele dețin patru corvete. Durata lor de viață este depășită iar echipamentul, învechit.
Preţul navelor de luptă va fi negociat în detaliu lunile viitoare. Pentru ca firma olandeză să poată demara lucrările este nevoie şi de o hotărâre de guvern. Este pentru prima oară în ultimii 30 de ani când armata română poate primi tehnică militară de un asemenea calibru construită chiar în România.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News