Nalan Oral, activista turcă arestată în România, amenință că se va sinucide, dacă va fi extrădată

Data actualizării: Data publicării:
nalan oral

O activistă pentru drepturile omului din Turcia, Oral Nalan, care are statut de refugiat în Belgia, a fost reţinută la Vama Nădlac, din judeţul Arad, în timp ce vedea din Ungaria în vacanţă, relatează Press One. Cazul său a dus la un protest în faţa Ambasadei României de la Bruxelles, scrie Le Vif.be, citat de News.ro.

Oral Nalan, în vârstă de 38 de ani, a fost reţinută pe 8 iulie, în jurul orei 18, când venea din Ungaria şi se îndrepta spre Bulgaria, împreună cu fiica sa în vârstă de 10 ani şi cu un grup de prieteni.

Ofiţerii români au constatat că pe numele femeii există un mandat Interpol de arestare, emis la cererea Turciei, care a condamnat-o la 30 de ani de închisoare pentru terorism.

Potrivit presei din Belgia, activista, care studiază la o facultate de informatică din Bruxelles şi ar urma să primească cetăţenie belgiană anul viitor, este acuzată de apartenenţă la PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan). "Ne-a spus că, în momentul când era în arest preventiv în Turcia, i-a fost percheziţionată locuinţa şi s-au găsit un pistol Beretta, bombe artizanale, praf de puşcă, gloanţe de mai multe calibre. Ea spune că a fost victima unei înscenări şi că nu ştia nimic de acele arme", a declarat pentru Press One avocatul femeii, Bogdan Burdea.

Avocaţii activistei atrag atenţia că Poliţia de Frontieră română a confundat actul prezentat de Oral Nalan la graniţă cu un paşaport şi nu a luat în calcul statutul de refugiat.

"La nivelul Poliţiei de Frontieră s-a produs o confuzie, considerându-se că acel document de călătorie pe care doamna Oral Nalan îl avea asupra sa ar fi un paşaport. Dumneaei a mai călătorit în afara Belgiei de la data obţinerii statutului de refugiat politic, dar acum a fost prima dată când a ieşit din spaţiul Schengen.Oral Nalan este o activistă pentru drepturile omului, s-a luat legătura cu ofiţerul ei de legătură din Belgia şi acesta a confirmat. Din câte mi s-a comunicat, inclusiv Ambasada Belgiei în România a adresat o notă verbală, conform uzanţelor diplomatice, către MAE", a declarat avocatul Alin Speriusi-Vlad.

O petiție a fost deschisă pentru semnături, prin care se cere refuzarea cererii de extrădare a femeii, care riscă să fie închisă și abuzată în Tudia. "Nalan Oral este activistă originară din Turcia, refugiată politic în Belgia. Persecutată pentru angajamentul său pentru drepturile femeilor și contra represiunii. A fost arestată în România pe 7 iulie. Pe 17 iulie se judecă procesul prin care riscă să fie extrădată în Turcia [...] Din aceste motive, Guvernul român trebuie să refuze să dea curs cererii Turciei de extrădare a lui Nalan și să apere dreptul la azil politic ca drept fundamental al omului. În caz de extrădare, Nalan va avea de suportat represalii, în mod injust, și va fi închisă timp de decenii din cauza unor condamnări nedrepte", se arată în petiția de pe Change.org.

Curtea de Apel Timişoara a dispus arestarea preventivă a lui Oral Nalan pentru pe perioadă de 30 de zile. Următorul termen de judecată este luni.

Între timp, România a demarat procedurile de extrădare. Potrivit procedurii, Ministerul Justiţiei de la Bucureşti va solicita Ministerului Justiţiei de la Ankara actele de condamnare în baza cărora a fost emis mandatul internaţional de arestare.

Judecătorul român însărcinat cu dosarul poate refuza procedura de extrădare în două cazuri: dacă persoana a cerut şi a obţinut azil politic în ţara în care a fost reţinută sau dacă există suspiciuni rezonabile că, în ţara de provenienţă, persoana va fi supusă torturii sau relelor tratamente.

În semn de protest, Oral Nalan a făcut greva foamei în primele zile. În plus, potrivit lui Burdea, femeia a ameninţat că, dacă nu va fi eliberată, va intra din nou în greva foamei, cel mai târziu în 17 iulie, când este programat următorul termen.

"A spus că nu vrea să se întoarcă în Turcia şi că, dacă este extrădată, se va sinucide, pentru că nu vrea să fie persecutată şi violată în penitenciar", a declarat avocatul Burdea pentru PressOne.

Cazul lui Nalan a determinat aproximativ 30 de persoane să protesteze, miercuri după-amiază, în faţa Ambasadei României la Bruxelles, la iniţiativa colectivului de extremă-stânga belgian Secours rouge.

Protestatarii au scandat „Libertate pentru Nalan şi au vrut să predea un dosar Ambasadei României, care a fost, însă, refuzat. Le Vif nu precizează ce se afla în dosar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce consumi când mănânci pufuleți. Nimeni nu s-ar fi gândit la asta! Dragoș Pătraru: ”Ei conțin, de fapt...
Digi FM
Văduva lui Silviu Prigoană, primele declarații legate de copiii Adrianei Bahmuțeanu: Sunt foarte afectați. Nu...
Pro FM
Imagini rare cu fetița de 9 ani a Christinei Aguilera. Artista a postat poze cu cei doi copii ai ei, iar fiul...
Film Now
Paul Mescal, despre „Gladiator II”, abia lansat în cinematografe: „Simt presiunea că acest film trebuie să...
Adevarul
Rușii au anunțat că au lovit un tanc britanic Challenger 2 folosit de ucraineni în zona Kursk
Newsweek
Ministrul Muncii anunță creștere de pensie spectaculoasă pentru unii pensionari. La ce să fie atenți
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Volodimir Zelenski
Cum a încercat Zelenski să-l împiedice pe Scholz să vorbească la telefon cu Putin
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Cameron Diaz e neînfricată în „Back in Action”. Actrița, din nou într-un film, după o pauză de mai...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului