Una dintre datoriile Băncii Naţionale a României (BNR) este de a asigura stabilitatea financiară, de a urmări riscurile şi de a le comunica în scopul diminuării unor eventuale pagube, nu ”pentru a speria populaţia”, în contextul în care existenţa macrostabilităţii economice nu intră în contradicţie cu existenţa riscurilor, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit News.ro.
O creştere economică rapidă, chiar într-un context macroeconomic stabil, implică şi riscuri în creştere, iar BNR trebuie să urmărească aceste riscuri şi să le comunice pentru a diminua eventualele efecte negative, consideră Isărescu.
”Este de datoria noastră să urmărim aceste riscuri şi să le comunicăm. Dacă vorbim despre riscul apariţiei unei tornade, de exemplu, nu o facem pentru a speria populaţia, ci a pentru diminua pagubele (...). Asta contribuie la diminuarea riscului, nu înseamna ca acesta trebuie să se şi materializeze”, a afirmat Isărescu.
Guvernatorul a vorbit despre riscul sistemic la adresa sistemului bancar reprezentat, anul trecut, de proiectele de lege care aduceau modificări semnificative în zona creditării, respectiv legea dării în plată şi conversia creditelor în franci elveţieni la cursul istoric. Modificările aduse ulterior, după avertismentele BNR, au redus senificativ aceste riscuri, consideră Isărescu.
Guvernatorul a declarat recent că nu a văzut niciodată o situaţie macroeconomică atât de bună în România, în contextul existenţei unui exces de lichiditate şi a unei stabilităţi crescute a preţurilor, dar a avertizat asupra creşterii riscurilor, pe măsură ce stimulii fiscali şi monetari scad în intensitate.