Ministrul de Interne: Raportul referitor la protestele din 10 august a fost declasificat. Datele sunt la dispoziția DIICOT

Data actualizării: Data publicării:
Incidente la protestele romanilor din diaspora fata de guvernul PSD, in Piata Victoriei, vineri, 10 august 2018. Protestatarii cer plecarea politicienilor cu probleme penale și alegeri anticipate. Inquam Photos / Octav Ganea
Incidente la protestele romanilor din diaspora fata de guvernul PSD, in Piata Victoriei, vineri, 10 august 2018. Protestatarii cer plecarea politicienilor cu probleme penale și alegeri anticipate. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul de interne, Marcel Vela, a anunțat joi că raportul privind intervenția autorităților la protestele din 10 august 2018 a fost declasificat și a fost pus la dispoziția DIICOT, care are în desfășurare o anchetă penală. Raportul este declasificat, dar nu poate fi făcut public înainte de a fi încheiată ancheta. Decizia aparține DIICOT, a subliniat ministrul.

Marcel Vela a refuzat să dea detalii despre cuprinsul raportului, invocând ancheta în desfășurare, dar a spus că nu știe de ce fostul ministru Carmen Dan nu l-a desecretizat, arătând care a fost procedura pe care a urmat-o: „Ministrul dă ordin, constituie comisia care analizează oportunitatea. Analizând oportunitatea, profesioniștii din minister s-au exprimat: poate fi desecretizat. Pasul 2: am cerut de la instituții să ne dea acceptul și le mulțumesc. Și cei de la SRI, SIE, Jandarmerie au fost de acord”.

„Azi dimineață am primit ultimul aviz de la instituțiile solicitate. Azi a sosit ultimul aviz, comisia a decis declasificarea raportului. Așadar, în această zi, raportul este declasificat. Informarea cu privire la evenimentele din 10 august este declasificat”, a anunțat ministrul de Interne.

Marcel Vela a anunțat că documentul declasificat a fost trimis procurorilor. „Am înaintat raportul declasificat către DIICOT, unde, după cum bine știți, există un dosar penal. DIICOT a comunicat ca ia act de acest raport declasificat, un raport care poate fi folosit în ancheta penală. Datele din raport sunt la dispoziția DIICOT-ului”, a explicat Vela.

„Doresc pe viitor ca toți angajații ministerului să aibă o altă abordare în relația cu cetățeneanul. Cei care au făcut abuzuri vor fi sancționați. Vă garantez”, a mai spus ministrul, refuzând să dea orice fel de detalii din raport, în ciuda insistențelor jurnaliștilor.

Citiți și:  Surse HotNews: Liviu Dragnea a ținut legătura cu un subsecretar de stat din MAI care a dat ordine la protestul din 10 august

Reacția DIICOT după declasificarea raportului MAI privind protestul din 10 august

Proteste 10 august. Cine e subsecretarul de stat din MAI care a ținut legătura cu Dragnea și ce s-a întâmplat cu el

De ce este importantă descretizarea raportului despre protestele din 10 august

Mihai Valeriu a transmis un drept la replică:

În cadrul știrilor prezentate recent despre evenimentele din 10 august 2018, au fost făcute și referiri la adresa mea, care mi-au afectat considerabil demnitatea personală, dar mai ales pe cea profesională.

În virtutea acestor aspecte, doresc să aduc câteva clarificări pe care le consider esențiale pentru mine și imaginea mea publică, dar și pentru informarea corectă a opiniei publice.

Vă pot spune că este foarte dificil să văd cum sunt redus la statutul de "șofer al cuiva" (cu tot respectul pentru această meserie), după 24 ani de muncă și pregătire profesională continuă, timp în care am ocupat cu precădere funcții operative și, în ultimul timp, de comandă.

Mi-aș fi dorit ca în acest context, să regăsesc, în contrabalanța informațiilor prezentate, mai mult profesionalism și curiozitatea jurnalistică de a verifica cine este "acel șofer", care a fost numit în funcția de subsecretar de stat și responsabilizat cu ordinea și siguranța publică națională.

Cu toate că CV-ul meu este public, iar informațiile pe subiectul abordat sunt importante pentru opinia publică, care are dreptul să cunoască în mod corect cine ocupă o funcție de demnitate publică în țara noastră, niciun moment nu s-a făcut vreo referire la pregătirea și experiența mea profesională și nici nu mi-a fost solicitat dreptul la replică.

Principiile de bază ale jurnalismului vizează oriunde în lume, pentru un jurnalist care se respectă, verificarea informațiilor din mai multe surse, obiectivitate, echidistanță, respectarea dreptului la liberă exprimare și cel mai important, respectarea demnității și dreptului la imagine al fiecărei persoane despre care relatează o știre.

Nu am regretat niciun moment cariera pe care ales să o urmez și mi-am asumat întotdeauna răspunderea pentru acțiunile mele. Nerespectarea principiilor ce guvernează munca pe care am desfășurat-o implică răspunderea legală (penală), lucru pe care mi-l asum în totalitate!

Vorbele nesusținute de adevăr pot face mult rău, gratuit și ireparabil.

Aș dori ca acum, după o muncă de-o viață dedicată serviciului public, să îmi păstrez demnitatea neștirbită și respectul familiei, precum și al celor cu care am lucrat împreună sau pe care am avut privilegiul să-i conduc, prin prisma funcției deținute.

Totodată consider că doar aceste persoane, care au lucrat efectiv cu mine și mă cunosc, sunt îndreptățite să vorbească despe mine în ceea ce privește caracterul meu, comportamentul și evoluția mea profesională, ce știu și ce nu știu, sau modul meu de relaționare cu oamenii.

Vă rog să îmi permiteți că acestui mesaj să îi atașez CV-ul meu și totodată, să vă asigur de toată deschiderea și disponibilitatea pentru a clarifica orice aspect care mă implică și este de interes pentru opinia publică.”

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri