Un protector al României, o fiinţă caldă, care îşi iubea ţara şi poporul. Aşa şi-l aminteşte filosoful și eseistul Mihai Șora pe Regele Mihai. Mihai Șora mărturisește, într-un interviu acordat Digi24, că Regele Mihai va rămâne mereu în sufletul său şi îl va conduce pe ultimul drum cu întristare şi suspine.
Mihai Șora: Suntem de vârstă foarte apropiată. Eu ceva, ceva mai mare decât el. L-am simţit foarte aproape de-a lungul vieţii, foarte aproape de inima mea. Ulterior, am avut şi bucuria de a-l cunoaşte personal. Mai spre sfârşit, aşa. O întâmplare a făcut să pot să îl văd în Elveţia. Şi apoi de câte ori venea în România, să am prilejul. Un om pentru care mă şi zbăteam puţin, nu? Ca să îl am să îl văd. Să pot să îl asigur de fidelitatea mea.
Reporter: Ce a reprezentat pentru dumneavoastră, Regele Mihai?
Mihai Șora: Pentru mine regele şi tot şirul de regi de la Carol I înseamnă România modernă şi ulterior prin strădania şi acestei dinastii, România Mare. România Mare şi cu dinastia au făcut corp comun.
Reporter: Aţi trăit aceleaşi vremuri ca şi regele. Cum vi-l amintiţi pe Regele Mihai?
Mihai Șora: Mi-l amintesc întâi copil, când eram eu copil. Și pe urmă crescând. Şi pe urmă îl vedeam cam în toată perioada în care am petrecut-o în viaţa mea în Franţa. L-am văzut ca un rege în depărtare, dar ca un protector al României. Şi pe urmă am fost pus în situaţia de a trăi într-o Românie fără el. Aşa căzuse soarta peste ţara noastră. Venind din răsărit, de unde răsare soarele în general, da .. aici soarta a fost neagră. Regele era în capul ţării ca un copilaş inocent şi atrăgător. Am rămas cu acea imagine, dar ea a fost corectată ulterior de Regele matur pe care l-am cunoscut. Am avut plăcerea şi satisfacţia imenă de a-l cunoaşte personal. Și de a-l vedea în mai aproape cum este. L-am simţit ca pe o fiinţă caldă, umană care îşi iubea ţara şi poporul. Şi când spun Regele Mihai, simt o fiinţă vie şi caldă alături de mine. La care am ţinut şi care a lăsat în inma mea regrete. Regretul de a nu mai fi printre noi.
Chiar adică pot spune, şi mai mult decât atât pot să mă mândresc cu prietenia mi-a aratat-o. Pretenia Majestăţii Sale Regelui Mihai. „ O mare pierdere pentru România" Da. Socotesc că a fost o mare pierdere. A pierit un om, un om întreg care trebuie scris cu majusculă! Un român, un patriot!
Dumnezeu să îl aibă sub ocrotirea Lui! Românii sunt foarte diverşi. Dar români cunoscători ai istoriei, cei care ştiu ce înseamnă şi cum am trecut şi am păşit cu paşi siguri în modernitate, în frunte cu dianstia noastră şi începând cu momentul în care am avut acestă dinastie, trebuie să fie alături de Regele Mihai. Dinastia la începuturile ei a fost străină. Dar Regele Mihai a fost român, român din clipa în care s-a născut, până în clipa în care a ... s-a dus dintre noi, aşa ... un român cu deschidere spre lumea întregă şi cu caracteristica europeanului, aşa cum suntem noi în momentul de faţă, suntem europeni. Am trecut de la stadiul.. de la stadiul moldoveni şi munteni, la stadiul de români. Am trecut de la stadiul de români la stadiul de europeni la confruntare globală, cu alte continente. O sa mergeti sa il conduceti pe ultimul drum ... Cu întristare şi suspin, da.