Perioadă cu instabilitate atmosferică deosebită, în România. Potrivit meteorologilor, luna mai s-a încheiat cu un total de precipitații, la nivelul țării, de 117 litri pe metru pătrat, ceea ce o clasează în topul celor mai ploioase luni din 1961 până în prezent. După 1970, an cu inundații, după 1991 și după 2012.
Mihai Huştiu, meteorolog: Iată că luna iunie debutează cu avertizări în fiecare zi. Este a patra avertizare emisă în ultimele zile, cod portocaliu, în continuare, în vigoare pentru Moldova și pentru nordul Munteniei.
Toată această instabilitate este pusă pe seama unei structuri atmosferice ce persistă asupra peninsulei Balcanice, o masă de aer instabilă. Mai mult, această instabilitate este alimentată de umezeală dinspre bazinul Mării Negre, practic din această parte, circulația atmosferică antrenează vapori de apă ce determină accentuarea instabilității, de aceea în ultimele zile, mai expuse acestor fenomene de intensitate mare au fost regiunile sudice și estice ale țării unde s-au totalizat cantități de precipitații de peste 50, 70, izolat chiar peste 100 de litri pe metru pătrat înregistrate la mai multe stații meteorologice.
Chiar astăzi în județul Botoșani au fost înregistrate cantități de peste 70 de litri pe metru pătrat în mai puțin de o oră. A fost cod roșu pentru partea sudică a județului Botoșani și foarte probabil sunt și efecte hidrologice în acea zonă a țării. Dar nu numai acea zonă a fost afectată astăzi de instabilitate. Mai multe județe din Muntenia, zona Subcarpaților de Curbură, Argeș, Prahova, Buzău s-au înregistrat ploi torențiale și pe alocuri chiar și viituri rapide și nu sunt vești bune nici pentru perioada următoare.
Ploile se domolesc în Moldova și Muntenia, dar se intensifică în Vest
Informarea meteorologică emisă astăzi își pierde valabilitatea abia joi seara. Trebuie să spunem că instabilitatea va fi mai pronunțată în următoarele două zile în jumătatea de vest a țării. În Moldova, în Muntenia și în Dobrogea vor mai fi ploi torențiale și în următoarele zile, dar mai puțin frecvente. Vor ocupa suprafețe mai mici și numai izolat se vor înregistra cantități mai însemnate, însă în jumătatea de Vest vom vorbi în continuare de instabilitate pronunțată, mai ales în partea a doua a zilei. Atunci se va manifesta această instabilitate, când vor fi așteptate averse torențiale, frecvente descărcări electrice, grindină și chiar vijelii.
Efecte hidrologice vom avea și în bazinul Dunării, mai ales că în munții Alpi este zăpadă destul de multă. Au fost cantități importante sub formă de zăpadă în această primăvară. Stratul de zăpadă încă este consistent și foarte probabil Dunărea va fi în creștere în perioada următoare. Nu au fost cantități de apă atât de mari în aceste zile în Europa Centrală. Ploile au fost concentrate deasupra peninsulei Balcanice, România, Republica Moldova unde spuneam că în straturile mai înalte ale troposferei, atmosferei persistă o masă de aer rece ceea ce determină această înstabilitate, plus aportul de aer cald și umed dinspre Marea Neagră.
În ultima perioadă, ploile au fost concentrate în partea de sud-est a Europei. Aici s-au înregistrat cele mai mari cantități de precipitații. În zona centrală nu au fost cantități pe suprafețe atât de extinse, cum au fost în România în ultimele 3, 4 zile.