Video Medicul chirurg care face miracole. A salvat membrele amputate ale zeci de copii. „Peste ani, a venit cu o floare și mi-a mulțumit”

Data actualizării: Data publicării:
sidonia susanu
Sidonia Susanu spune că efortul și oboseala intervențiilor care durează și mai bine de 20 de ore sunt compensate de recunoștința din ochii micilor pacienți. Foto: Facebook

Un medic chirurg din Iași sfidează limitele medicinei reușind intervenții chirurgicale de reconstrucție care pot fi considerate adevarate miracole. Sunt peste 50 de copii ale căror picioare sau brațe au fost smulse în urma unor accidente grave și care acum aleargă și își pot îmbrățișă părinții datorită priceperii ei. Sidonia Susanu spune că efortul și oboseala intervențiilor care durează și mai bine de 20 de ore sunt compensate de recunoștința din ochii micilor pacienți.

Sidonia Susanu - șef secție chirurgie reparatorie: I-am spus că atunci când vei avea primul salariu din munca ta, ai să ai voie să îmi cumperi o floare. Peste ani copilul devenit adult a terminat studiile superioare, s-a angajat și din primul ei salariu mi-a cumpărat o floare și a venit să-mi mulțumească pentru că în urma cu mai bine de zece ani am ajutat-o într-o situație delicată din viata ei.

Pentru medicul Sidonia Susanu, șeful secției de chirurgie plastică și reparatorie de la Spitalul Sfânta Maria din Iași, acesta a fost unul dintre cele mai emoționante gesturi de mulțumire din partea unui copil care a întrebat-o cum poate să o răsplătească pentru ca i-a salvat viața. Este medicul care reușește să realizeze cu succes operații în cazul unor copii care ajung la spital cu mâinile sau picioarele retezate în urma unor accidente grave.

Sidonia Susanu - șef secție chirurgie reparatorie: Într-o medie de cinci replantari pe an, probabil că sunt deja în jur de 50 de membre replantate, aici neîncadrându-se segmentele de membre mici, degete amputate.

La sfârșitul anului trecut, medicul Sidonia Susanu a reușit să reatașeze brațele unei adolescente din Botoșani, o premieră pentru România și Europa, al doilea caz de acest fel din lume.

Sunt intervenții care durează și 20 de ore, în care limitele medicinei sunt forțate la maximum.

Sidonia Susanu - șef secție chirurgie reparatorie: În mod standard protocolul presupune ca un singur membru sa fie replantat, cel care este cel mai puțin afectat.

Lavinia Ionescu - medic ATI: E cred că un prim pas spre un management complex al pacienților și în România sperăm să avem cat mai puține cazuri la care sa fim nevoiți sa recurgem la aceste gesturi destul de extreme în terapie intensivă.

Sunt până la 20 de medici care participa la o astfel de intervenție, iar presiunea este uriașă. Cea mai mare dorința este ca acel copil sa își poată folosi din nou picioarele sau brațele.

Sidonia Susanu - șef secție chirurgie reparatorie: Cel mai plin de încărcătură, pozitivă este acel moment în care chiar dacă ești în mijlocul intervenție știi sigur ca segmentul respectiv va fi revascularizat, va avea viabilitate.

Lavinia Ionescu - medic ATI: Este o presiune foarte mare, nu doresc niciunui alt coleg din terapie intensivă să fie pus în fața unor decizii atât de la limită.

Cel mai recent caz este al unui băiat de 15 ani care a fost pe punctul de a rămâne fără piciorul stâng după ce a fost lovit de tren în Vatra Dornei. A fost operat cu succes de medicii din Iași care speră acum la o evoluție favorabilă.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Tunelurile secrete ale Bucureștiului: de la planul de fugă al lui Ceaușescu la...
Digi FM
Imagini şocante în noaptea de Revelion. Un şofer a fost filmat în timp ce se învârte cu maşina într-un sens...
Pro FM
Fostul bodyguard al lui Whitney Houston, tentat să „renunțe la tot” de dragul cântăreței: „Siguranța ei era...
Film Now
A divorțat, iar acum iubește din nou. Fratele lui Ben Affleck, surprins alături de partenera lui mai tânără...
Adevarul
Daniel David îi răspunde lui Călin Georgescu: „Sunt surprins că un om al păcii caută, de fapt, războiul”
Newsweek
Pensia pe ianuarie intră pe card cu întârziere. Casa de pensii anunță care e motivul
Digi FM
România, inclusă de CNN printre cele mai bune locuri de vizitat în 2025. Cum este descrisă destinaţia...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Kevin Sorbo, protagonistul serialului Hercule, spune că a fost pus pe "lista neagră" de la Hollywood din...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025