Atribuirea fondurilor europene destinate modernizării sistemului sanitar stârnește revolte. Angajații Institutului de Boli Cardiovasculare din Iași au intrat în grevă japoneză. Ministerul a respins construirea unui nou sediu, deși în actuala clădire nu este suficient spațiu. Pacienții așteaptă până la doi ani să fie tratați.
Revoltați că proiectul unui nou institut care să facă față numărului mare de pacienți a fost respins de Ministerul Sănătății pentru finanțarea prin PNRR, angajații au intrat în grevă japoneză. „Adeseori avem un număr mare de urgențe care depășesc capacitatea noastră de primire și de îngrijire în condiții corecte și bune”, spune medicul Laurențiu Lucaci.
„Spre exemplu, pacientul are programare în luna martie, răcește, i se face foarte rău. Dacă nu reușește să vină în martie, nu știm când îl mai putem programa, pentru că programările sunt făcute pe o perioadă foarte lungă. Deci pacientul acela, doar pentru că a avut ghinionul să răcească, mai așteaptă poate un an, poate doi, până când va putea să prindă din nou un loc pe listele noastre”, precizează pentru Digi24 Lăcrămioara Ioniță, lider de sindicat.
Noul Institut ar trebui sa aibă 500 de paturi și a fost evaluat la 300 de milioane de euro. Nu face parte, însă, din lista celor 27 de proiecte eligibile prin PNRR. Ministrul sănătății promite însă că va găsi bani din alte surse pentru un spital nou. „Este categoric necesar, eu susțin acest demers. Trebuie să știți că în perioada nu foarte îndepărtată, adică în acest an, va exista o finanțare pe baza unui împrumut de la Banca Europeană de Investiții, ca și dimensiune va fi comparabil cu PNRR”, a spus Alexandru Rafila.
33.000 de pacienți din toată regiunea Moldovei sunt tratați anual la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași. Aproape 6500 au nevoie de intervenții chirurgicale. Un pacient din 10 este adus cu ambulanța, după ce a suferit un infarct.
Editor : Loredana Bancăș