Mai multe mașini periculoase pentru traficul rutier au fost puse în circulație la Sibiu. 16 persoane, trimise în judecată

Data actualizării: Data publicării:
angajați cu veste registrul auto român în spatele unei mașini deschizând portbagajul
"Vehiculele lente" vor trebui înregistrate la RAR. Foto: Registrul Auto Român

16 persoane, între care și un agent de poliție și cinci angajați R.A.R, au fost trimiși în judecată pentru săvârşirea a 138 de fapte de corupţie şi complicitate la corupţie: luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, potrivit Direcției Generale Anitcorupție Sibiu.

Inculpații ar fi facilitat punerea în circulație a unor vehicule periculoase pentru traficul rutier, care primeau calificativul de trecere a inspecției tehnice, ”existând astfel premisele producerii unor evenimente rutiere grave, de cele mai multe ori soldate cu victime omeneşti”.

"Ca urmare a cercetărilor efectuate de ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Sibiu, împreună cu polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu, la data de 12.05.2020, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a întocmit rechizitoriul prin care a dispus trimiterea în judecată a unui număr de 16 inculpaţi, din care 13 sub control judiciar, pentru săvârşirea unui număr total de 138 de fapte de corupţie şi complicitate la corupţie (luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă).

În fapt, aceste infracțiuni au fost săvârșite de un agent de poliţie din cadrul I.P.J. Mureş, 4 funcționari publici din cadrul R.A.R. Sibiu (printre care şi şeful reprezentanţei), 1 funcționar public din cadrul R.A.R. Vâlcea şi persoane civile ce acționau în calitate de complici ai acestora (în legătură cu activități de identificare, omologare şi verificare a stării tehnice a vehiculelor în vederea înmatriculării).

Dosarul a avut un caracter complex, care s-a manifestat prin numărul mare al persoanelor cercetate, modurile de operare folosite de acestea şi măsurile de precauție luate de inculpați (ex.: folosirea unor complici, utilizarea unor coduri sau parole pe care le schimbau periodic) pentru a asigura conspirativitatea săvârșirii faptelor şi îngreunarea tragerii la răspundere penală.

Săvârşirea faptelor de către inculpaţi a condus la acordarea calificativului ,,bun tehnic” cu ocazia efectuării inspecţiei tehnice, în mod discreționar, unor vehicule necorespunzătoare tehnic şi a avut drept consecinţă punerea în circulaţie a unor vehicule periculoase pentru traficul rutier, existând astfel premisele producerii unor evenimente rutiere grave, de cele mai multe ori soldate cu victime omenești.

De asemenea, s-a reţinut că unele persoane cercetate au susţinut în mod nereal că ar avea influenţă asupra angajaţilor Instituţiei Prefectului Judeţului Sibiu – S.P.C.R.P.C.Î.V. şi că, în schimbul unor sume de bani, ar facilita obţinerea certificatelor de înmatriculare a unor vehicule sau a permiselor de conducere.

Cu ocazia cercetărilor, procurorul de caz a dispus măsura asiguratorie a sechestrului supra sumelor totale de 34.240 lei şi 7.795 Euro.

Reamintim faptul că, la data de 11.09.2019, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, lucrători din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Anchete, serviciile județene Alba, Arad, Argeş, Bistriţa Năsăud, Braşov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mureş, Sălaj, Sibiu, Vâlcea, Timiş şi I.P.J. Sibiu – SICE, cu sprijinul S.I.A.S. din cadrul I.G.P.R. şi a mai multor structuri subordonate, a I.J.J. Mureş şi Vâlcea au efectuat un număr de 16 percheziţii domiciliare şi au pus în executare un nr. de 20 de mandate de aducere pe raza judeţelor Sibiu, Vâlcea şi Mureş.

De asemenea, în acest dosar au acordat sprijin şi lucrători din cadrul Serviciului Transcrieri Operative, Serviciului Special şi Serviciului Analiza Informaţiilor din cadrul D.G.A. – Structura Centrală, precum şi lucrători din cadrul I.G.P.R. – Direcţiei Operaţiuni Speciale, prin structurile subordonate: Brigada Operațiuni Speciale Alba Iulia, Serviciul Operațiuni Speciale Sibiu şi Serviciul Operațiuni Speciale Vâlcea", potrivit DGA Sibiu

Editor: I. I. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Tudor Chirilă îi avertizează pe români, după primul tur de alegeri: ”O lume care ne vrea...
Digi FM
Traian Băsescu despre criza electorală: „Se repetă alegerile până iese...
Pro FM
Alex Velea, despre secretul relației cu Antonia: „Iubirea adevărată înseamnă sacrificiu, înțelegere și...
Film Now
Sofia Vergara, paradă în costume de baie, la 52 de ani, pe o insulă exotică: "Regina noastră columbiană"
Adevarul
Alimentația corectă în timpul Postului. Care sunt beneficiile și pentru cine nu este potrivit: „Aceste...
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
"Ne-am întors în Evul Mediu? Asta vrem, Coreea de Nord?". Adrian Văncică, mesaj viral după primul tur al...
Digi World
Ce se întâmplă în organismul tău atunci când încetezi să mai folosești țigările electronice
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine după ce stăpânul său și-a pierdut viața într-un râu înghețat. Patrupedul și-a...
Film Now
Johnny Depp, din nou în centrul controverselor. Cine este femeia mai tânără cu 30 de ani decât el care l-ar...
UTV
Lino Golden regreta scandalul monstru cu Alex Velea de acum 4 ani. „Am facut multe prostii si am gresit rau...