Povestea inspirațională a lui Iulian Angheluță, omul care a adus, la propriu, lumină în casele oamenilor săraci din România a ajuns și în presa internațională. Început în urmă cu cinci ani, proiectul „Lumină pentru România” a reușit să scoată din beznă sute de case.
Digi24 v-a prezentat povestea lui Iulian Angheluță și în 2014. Pe atunci, acesta tocmai terminase de iluminat un sat transilvănean, cu ajutorul panourilor fotovoltaice. Povestea de atunci o regăsiți în clipul de mai jos:
În Gorbănești, un sat izolat din nordul Botoșaniului, familia Monea trăiește la limita subzistenței, cu un venit de 450 de lei pe lună, din care trebuie să hrănească opt guri. Copiii își fac temele la lumina lumânării sau cât timp e lumină afară. Iar când trebuie să își încarce telefonul mobil, capul familiei merge la vecini, unde plătește 6 lei pentru a-și încărca bateria, relatează Yahoo.com.
Pentru a ajuta sute de familii precum aceasta, proiectul „Lumină pentru România” a găsit o strategie care nu îi costă nimic pe oameni: instalarea de panouri solare. Energia regenerabilă îi scapă de facturile la lumină, însă costul montării lor urcă la aproape 1.000 de euro. Familiile nu plătesc însă niciun leu.
„Avem sponsori care ne finanțează demersul, în funcție de cât poate fiecare. Unii plătesc pentru o casă sau pentru o școală, alții pentru un oraș întreg”, spune Iulian Angheluță, care adaugă că printre proiectele prioritare se numără familiile numeroase, cu mulți copii.
„Noi facem treaba guvernului, un guvern care este finanțat din banii plătitorilor de taxe. Există o strategie pentru energie, care este pasată de la un guvern la altul, însă nu se face niciodată nimic”, mai spune Angheluță.
Pentru familiile nevoiașe, iarna este cea mai grea. „Nopțile sunt lungi, iar copiii stau pe întuneric, nu pot să facă nimic. Mă gândesc că ar fi ca în paradis dacă am avea și noi lumină”, spune Vasile, tatăl a cinci copii.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„E sentimentul maxim când poţi să ajuţi pe cineva care stă în întuneric. Ei practic sunt oameni care locuiesc între două lumi, cum le spun eu, e o lume a întunericului, nu chiar întuneric că nu trăiesc în peşteră, e o lumină dată de o lampă, de o lumânare, în cel mai fericit caz de o lumină electrică de la o baterie, de la o lanternă. Cred că ar fi bine totuşi să mai atenuăm decalajul ăsta”, mai spune Iulian Angheluţă.
Fost manager într-o agenție de publicitate, Angheluță și-a dedicat cinci ani ajutorării oamenilor sărmani după ce, în 2008, a ajuns în satul Ursici, mpreună cu prietenii săi motociclişti. Nu ştia pe atunci că va găsi un loc uitat de lume, cu drum inaccesibil şi case fără curent. Dar situaţia l-a impresionat atât de tare încât şi-a dedicat următorii ani satului fără lumină. A vrut să facă ceva pentru acei oameni.
Deşi pare greu de crezut, nu a cerut sprijinul statului, ci a renunţat la locul de muncă într-o agenţie de publicitate şi a demarat proiectul Lumină pentru Ursici. A înfiinţat asociaţia Free Mioriţa, cu ajutorul căreia a strâns banii necesari cumpărării panourilor solare pentru 14 gospodării. Acum, Ursici este primul sat din România iluminat de panouri fotovoltaice.
Proiectul Lumină pentru România înseamnă pentru Iulian mai mult decât a dărui fără a primi ceva în schimb. Înseamnă cunoaşterea propriilor limite şi depăşirea lor.
„Eu în principiu nu prea ştiu unde o să pun cortul sau unde voi dormi la noapte... Nu ştiu dacă am avut noroc sau, dar ospitalitatea românească eu am întâlnit-o, chiar există. Cumva mi s-a confirmat ceea ce deja ştiam, că trebuie să ne iubim mai mult ţara, trebuie să ne iubim mai mult pe noi şi pe ceilalţi, că dincolo de un job mai contează şi ce laşi în urma ta pentru ceilalţi. Altfel cred că mi-am depăşit cumva limitele şi am învăţat să mă descurc cu şi mai puţin decât mă aşteptam”, adaugă el.