Orban: E de estimat o creștere a numărului persoanelor care necesită anchete epidemiologice. Nu putem accepta directori DSP în concedii

Data actualizării: Data publicării:
Orban a catalogat drept ''ridicolă'' ideea vehiculată de liderul PSD, Marcel Ciolacu, de amânare a datei alegerilor locale
Foto: InquamPhotos/George Călin

Premierul interimar Ludovic Orban a declarat joi seară că la ora actuală există 50 de cazuri diagnosticate cu noul coronavirus în România, dar este de estimat o creștere a persoanelor care vor fi vizate de anchete epidemiologice, în încercarea de a limita riscul de propagare. Tocmai de aceea, premierul a subliniat că este nevoie de întărirea DSP și de schimbarea de urgență a directorilor care nu își fac datoria.

„Nu putem accepta directori în concedii medicale de o lună de zile sau care sabotează încercările de a suplimenta medicii și personalul care să susțină activitatea DSP. DSP-urile sunt vitale în efortul nostru. Va trebui să identificăm resurse umane care să fie puse la dispoziția DSP”, a spus Ludovic Orban.

Miercuri, șefa Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti, Cristina Pelin, a demisionat. Demisia a venit în contextul în care, în spaţiul public şi pe reţelele de socializare, DSP Bucureşti a fost acuzată că nu răspunde la telefon în contextul crizei cu noul coronavirus.

Pe de altă parte, premierul interimar Ludovic Orban a afirmat, joi seară, că trebuie pregătite spitalele care au secţii de terapie intensă şi capacitatea de a asigura tratament pentru a putea face faţă unei eventuale creşteri a numărului de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus.

„Încă o chestie care ţine de pregătirea reţelei spitaliceşti, pentru a primi pacienţi. Sigur că deocamdată avem un număr de persoane diagnosticate mic, dar noi trebuie să avem o gândire de perspectivă. Trebuie să pregătim gradual, practic, spitalele care au capacitatea de a asigura tratamentele sau specialiştii necesari, au secţiile necesare şi au terapia intensivă, astfel încât să putem face faţă unei eventuale creşteri a numărului de pacienţi care necesită tratament. În toată gândirea care există de acum încolo trebuie să existe întotdeauna o rezervă lăsată, un număr de paturi, atât la terapie intensivă, cât şi în alte secţii unde trebuie făcut tratamentul, astfel încât spitalele, pe rând, să aibă capacitate să primească pacienţi care să fie trataţi în cele mai bune poziţii”, a declarat Ludovic Orban, la şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, de la sediul MAI. 

Medicii din rețelele școlare și personalul medical din Ministerul Transporturilor să participe la efortul autorităților!

Astfel, în contextul epidemiei de coronavirus, medicii din rețelele școlare și personalul medical din Ministerul Transporturilor trebuie să susțină efortul pe care îl fac autoritățile pentru a combate epidemia de coronavirus, a mai spus, joi, premierul interimar Ludovic Orban.

„Am apelat la doamna ministru Anisie. Există în rețeaua școlară mulți medici care, odată cu suspendarea cursurilor trebuie să susțină efortul pe care îl facem. De asemenea, există specialiști în rețeaua Ministerului Transporturilor”, a spus Ludovic Orban.

Acesta a precizat că medicii din rețeaua Ministerului de Interne au fost deja implicați în campania de combatere a epidemiei. „Medicii, epidemiologii trebuie integrați de directorii de sănătate publică în sistemul sanitar”, a punctat premierul interimar.

Orban a mai declarat că a vorbit cu secretarul de stat Raed Arafat, ca direcțiile de sănătate publică să fie susținute de ambulanțe, așa încât să se poată fi prelevate probe de la persoanele izolate la domiciliu. Tootdată, rețeaua de spitale trebuie pregătită pentru eventualitatea în care numărul de persoane diagnosticate cu coronavirus va crește.

„Avem un număr de persoane diagnosticate mic, dar trebuie să privim în perspectivă. În toată gândirea de acum încolo trebuie să existe un număr de paturi, așa încât spitalele să aibă capacitatea de a primi pacienți care să fie tratați în cele mai bune condiții”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul a făcut un apel și la populație, să respecte anunțurile făcute de autoritățile publice, în contextul coronavirusului.

„Fiecare cetățean trebuie să se gândească la felul în care relaționează cu ceilalți, să evite un contact apropiat cu alți oameni, să evite locurile aglomerate. Toate recomadările transmise prin intermediul anunțurilor publice trebuie respectate”, a declarat premierul.

Editor web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”