Amplu reportaj despre proteste, Dragnea și scandalurile sale de corupție la televiziunea publică din Germania

Data actualizării: Data publicării:
jandarmul 171113_DRAGNEA_DNA_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Protestul din 10 august, înăbușit violent de jandarmi în Piața Victoriei din București, a ajuns subiect la televiziunea publică germană ARD. Plecând de la acest subiect, jurnaliștii din Germania au realizat un amplu reportaj despre Liviu Dragnea, cel pe care îl cred vinovat pentru ce se întâmplă în România.

jandarmul 171113_DRAGNEA_DNA_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

„Un mare protest împotriva corupției – acestea sunt imaginile weekendului trecut în București. Cine a fost în centrul atenției demonstranților? Liviu Dragnea, președintele Parlamentului și liderul PSD”, au relatat jurnaliștii de la ARD.

Ziariștii din Germania au explicat pe larg de ce îl consideră responsabil pe liderul PSD Liviu Dragnea pentru ce ce se întâmplă în România. Aceștia au analizat scandalurile de corupție în care a fost acesta implicat, dar și condamnările pe care le-a primit. Jurnaliștii germani au venit în România, pentru o vizită la lacul Belina, aflat în centrul unui răsunător dosar penal.

Jurnaliștii din Germania au fost însoțiți în Teleorman de Carmen Dumitrescu, ziarista care a documentat afacerile lui Dragnea. 

Iată cum s-au văzut din Germania protestele şi contextul în care au avut ele loc. Un reportaj al televiziunii ARD:

Subtitrare:

„Au politicieni corupţi, dar de mult nu mai acceptă ce li se oferă. Zeci de mii de români protestează pe străzi, în România. Cererea principală: Demisia. Demisia pentru hoţi.

În centrul criticilor este el, Liviu Dragnea, preşedintele Parlamentului. Omul are o funcţie de demnitate publică în capitala Bucureşti, dar acasă, la ţară, se pare că îşi umple buzunarele fără nicio jenă.

O seară la malul Dunării, în sudul României, în judeţul Teleorman. Este unul dintre locurile cele mai deprimante din Europa. Înainte, bărbatul de 56 de ani, Nicu Burseşeteanu, putea să vină aici cu barca ca să pescuiască aşa cum o făceau mulţi din localitatea lui. Acum, asta nu mai este posibil.

Nicu Burseşeteanu, localnic Teleorman: Nici acum nu-mi revin. Pescuitul era singura muncă pe care o puteam face aici. Sunt atât de furios.

Bine păzită, Insula Belina se întinde pe o suprafață de 347 hectare. Aparținea statului. Acum de ea raspunde controversata firma de construcții Tel Drum. Ar fi închiriat insula pentru 1.500 euro pe lună.

El ar fi facut posibil acest proiect dubios. Cel mai puternic politician al României, Liviu Dragnea, șeful Partidului Social-Democrat care este la putere și șeful Parlamentului.

Din când în când este și el aici, la Belina. Are acum aici spațiu pentru hobby-ul lui, fără să-i vadă pe pescarii locali.

Înainte nimeni în România nu primea o insulă, dar aici s-a întâmplat, iar noi, pescarii, a trebuit să dispărem, spune Nicu.

În capitala București, Liviu Dragnea iar trebuie să se prezinte în fața instanțelor, iar trebuie să asculte întrebările jurnaliștilor:

- Dacă nu aveţi nicio treabă cu Tel Drum de ce vă este teamă de investigaţia în cazul Belina? De ce nu recunoaşteţi că Tel Drum este firma apropiaţilor dumneavoastră?

Dragnea tace. El este anchetat pentru constituirea unui grup infracțional în cazul Tel Drum și pentru obținerea ilegală de fonduri UE, este vorba de în jur de 20 de milioane de euro. Într-un alt dosar a și fost condamnat.

În Teleorman, în județul sudic al României, în patria lui Liviu Dragnea, jurnalista Carmen Dumitrescu este unul dintre cei mai curajoși. Este printre primii care au început să cerceteze legăturile lui Liviu Dragnea cu Tel Drum.

Carmen Dumitrescu, jurnalist: Mereu, în momentele în care aflam ceva, mă urmareau mașini de la Tel Drum, tot felul de încercări de intimidare sau scrisori de amenințare care apăreau la ușa mea.

Trăiește în Alexandria, în fieful roșu al PSD, unde și Dragnea este acasă. În această construcție fastuoasă, construită de firma suspectată de corupție, Tel Drum, lui Liviu Dragnea îi place să fie acum pe cai mari, în timp ce vecinii săi din Alexandria trăiesc în sărăcie lucie, mulți cu o pensie de doar 50 de euro.

Mirosuri pestilențiale peste tot în bloc. Carmen Dumitrescu scrie mereu despre condițiile rele și încearcă să afle de ce oamenii de aici l-au ales tocmai pe Liviu Dragnea.

- Tot blocul a rămas cândva fără curent electric, nu aveam lumină. Dar Dragnea a fost singurul care a venit la noi şi ne-a pus din nou curent electric, ne-a adus şi mâncare. A venit cu maşina aici.

- El personal?

- Da, Dragnea personal.

Un etaj mai sus, o vecină vrea să nu fie văzută la televizor, de rușine. Ne spune că ar trebui să plece de aici, dar nu știe încotro să o apuce.

Carmen Dumitrescu, jurnalistă: Trebuie să se facă repede ceva, acest bloc este nelocuibil, ar trebui dărâmat pentru că există pericolul să cadă pe oameni.

Nu este un caz singular. România este a doua cea mai săracă țara din UE; instituțiile trenează, neglijența, corupția sunt la ordinea zilei.

Speranță au adus anii trecuți aceste imagini. Tot mai mulți politicieni suspectați de corupție sunt aduși aici, chiar și cei mai puternici. Datorită procurorului-șef Laura Codruța Kovesi, lăudată în Europa și de Comisia Europeană.

O altă speranță este societatea civilă. De aproape doi ani, mii de oameni ies regulat pe stradă împotriva lui Dragnea și a întregului guvern.

În urmă cu câteva săptamâni au fost adoptate legi care ar putea avantaja politicienii corupți și condamnații ca Liviu Dragnea.

Aproape simultan, lupta anticorupție a mai primit o lovitură. Kovesi a fost revocată la dorința guvernului. Iat-o pe Kovesi la discursul de rămas bun: Modul brutal în care schimbă legi arată că vor protecție pentru trecut, pentru prezent și pentru viitor.

În jur de 100 mii de oameni nu vor să tolereze asta. Este 10 august. Deodată protestul paşnic este oprit cu salve de gaz lacrimogen din parte forţelor speciale ale Jandarmeriei. Este una dintre cele mai brutale intervenţii ale forţelor de oridine de la Revoluţia din 1989 încoace.

Tricouri cu înscrisul „Fără penali" în funcţii publice. Ca asta să scrie în Constituţia României, sunt adunate semnături de către opoziţie. Aici, în Bucureşti, au semnat deja peste 100.000 de oameni.

Aici, pe străzile Teleormanului lui Dragnea, nu au semnat până acum nici măcar 2.000.

Nicușor Lina, USR: Să strângi semnături în judeţul lui Dragnea este foarte greu pentru că lumea de aici ne priveşte ca pe nişte extratereştri. Finalitatea acestei acţiuni este sub semnul întrebării. Este aproape de neimaginat că majoritatea la putere îşi va da acordul.

Acţiunea demonstrează ca România este o țară ruptă în două, unii sunt pentru Dragnea, ceilalți contra lui.

Neîncrezator este și fostul pescar Nicu Bursuşeteanu. Trăieşte singur. Soţia şi copiii au părăsit Teleormanul lui Dragnea pentru totdeauna. Îi trimit bani ca să poată trăi.

Nicu Burseşeteanu, localnic Teleorman: Îmi pare rău că l-am votat pe Liviu Dragnea, adică PSD, nu o să o mai fac. Între timp, mulţi oameni din Teleorman nu-l mai vor pe Liviu Dragnea.

*

Seara, în capitala judeţului Teleorman, Alexandria. Carmen Dumitrescu a fost în Piaţa Victoriei din București, dar a scăpat de gazele lacrimogene.

Peste 450 de oameni au fost răniţi. Parchetul a deschis o anchetă.

Carmen Dumitrescu: În orice ţară normală ar fi existat până acum demisii, dar asta nu se întâmplă şi la noi, nimeni nu-şi asumă responsabilitatea politică. În momentul acesta nu am nicio speranţă că asta se va întâmpla. Din contră, dacă nu se întâmplă nimic, guvernul României ar putea deveni şi mai autoritar.

Guvernul vrea să prezinte protestul ca pe o încercare periculoasă de răsturnare a guvernului. Pentru Carmen Dumitrescu e o explicaţie incredibilă. Ea continuă acum să scrie articole critice din judeţul lui Dragnea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 8 ani de închisoare cu executare, pentru accidentului mortal...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei