„Cum suntem mințiți cu «vorbe» de-ale lui Putin și de unde vin acestea”, este titlul unei analize amănunțite despre pârghiile propagandei ruse pe rețelele de socializare din România și în anumite publicații din mass-media românească. Analiza, publicată pe platforma LARICS, este realizată de Nicolae Țîbrigan, expert din cadrul Institutului pentru Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI) al Academiei Române.
„Pe 5 noiembrie a.c. site-ul de promovare a propagandei pro-Kremlin Frumusețele României a publicat articolul „Respect! Bravo Putin – Declarația țarului care a încântat întreaga EUROPĂ” de către administratorul Mihai. De altfel, autorul nu a făcut altceva decât să scoată „de la naftalină” o dezinformare mai veche, pe care o reactualizează în scop de clickbait. Ulterior, administratorul site-ului a șters articolul, însă postarea pe pagina de rețeaua Facebook mai poate fi găsită aici.”
Articolul face referire la o presupusă declarație anti-migrație a lui Putin, fiind distribuită intens pe rețeaua Facebook (1007 de distribuiri) prin pagina Frumusetile Romaniei (@www.Frumusetile.Romaniei.ro) cu peste 800 000 de aprecieri și un grup închis de 4218 membri. Dacă intrăm la secțiunea „Despre” nu vom găsi nicio referință la Rusia. „UN GRUP SIMPLU DESPRE ROMANIA. HAI SA-L FACEM POPULAR” – asta își propun creatorii paginii, dar ni-l bagă periodic pe fluxul de notificări și pe „țarul Putin”.
Recent, am descoperit că dezinformarea a căpătat și forma unor colaje distribuite pe grupurile pro-Kremlin din România. Iată unul dintre acestea distribuit pe grupul NU VREM SĂ LUPTĂM ÎMPOTROVA RUȘILOR și redistribuit de 5430 de ori pe rețeaua de socializare.
Articolul face referință la o presupusă „poziție cea mai fermă” față de „criza europeană vis-à-vis de migrație” din partea Rusiei. Evident, imaginea acesteia este asociată cu personalitatea președintelui rus Vladimir Putin (tehnica personificării statului rus prin imaginea liderului de la Kremlin), proclamat, la rândul său, drept „țar”.
Materialul continuă cu un paragraf unde se subliniază reacția „confuză” și „stupidă” din partea instituțiilor europene și euro-atlantice, inclusiv din partea cancelarului german Angela Merkel și a Washingtonului. Evident, este elogiată „verticalitatea” Budapestei ca „apărătoarea solitară a culturii și valorilor europene”. Nu în ultimul rând, este atacat indirect și președintele României, Klaus Iohannis din cauza „tăcerii până în ultimul moment”, spre deosebire de „reticența guvernelor slovac și polonez” față de cota de distribuire a „migranților” și „încercarea Angliei de a ieși subtil” din „criza generată de exodul arab”.
Punctul central al campaniei de dezinformare îl reprezintă o presupusă „declarație” a lui Vladimir Putin la televiziunea națională (probabil la Pervîi kanal) față de fenomenul migrației, care ar fi fost primită cu entuziasm de „societatea rusă”, „Biserica Ortodoxă” și „forul supreme legislariv-parlamentul (sic!)”.”
Iată și un fragment al presupusei „declarații” a lui Putin:
În Rusia, minorităţile trebuie să trăiască la fel ca ruşii. Orice minoritate, de oriunde ar veni ea, dacă vrea să stea în Rusia, trebuie să muncească şi să mănânce ca ruşii, trebuie să vorbească rusa şi să respecte legile ruseşti. Dacă preferă legea Sharia, şi să ducă o viaţă de musulmani, atunci îi sfătuim să se ducă acolo unde există asemenea legi.
Rusia nu are nevoie de minorități musulmane !!!, minorităţile au nevoie de Rusia, iar noi nu le acordăm privilegii speciale, după cum nu vom încerca să ne modificăm legile pentru a le satisface dorințele, oricât de tare ar ţipa că sunt discriminați. Nu vom tolera lipsa de respect faţă de cultura rusă.
Am face bine să tragem învăţăminte despre cum s-au sinucis America, Anglia, Olanda şi Franţa, dacă dorim să supravieţuim ca naţiune.
Musulmanii cuceresc în prezent acele ţări, dar nu vor putea cuceri Rusia… Atunci când acest onorabil corp legislativ (parlamentul) se va gândi să adopte legi noi, să aibă în vedere că interesele naţionale ruse primează, şi să-şi amintească faptul că „musulmanii nu sunt ruşi”.
„Distribuirea acestei știri face parte dintr-o campanie de dezinformare de durată, declanșată încă din 2013. Este promovată intens pe rețelele de socializare în contextul deciziei Comisiei Europene de a realoca o parte din refugiații originari din Orientul Mijlociu și Africa de Nord în statele UE.”
Citiți AICI analiza integrală.