Klaus Iohannis: Nu cred că Pactul pe migraţie va schimba poziţia Austriei privind aderarea României la Schengen

Data publicării:
Şeful statului, la Summitul Comunităţii Politice Europene. FOTO: Administrația prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a declarat, după Summitul de joi al Comunității Politice Europene de la Granada, că nu crede că Pactul pe migrație va influența poziția Austriei în privința aderării României la Schengen. Acesta a spus că este nevoie de mai mult, "de mai multe negocieri" și și-a manifestat speranța "ca acestea să se facă și să dea roade". Totodată, Iohannis a mai precizat că este posibil ca mâine să aibă o "discuție complet informală" cu cancelarul Austriei Karl Nehammer pe această temă, discuție pe care nu a avut-o până acum. 

"Este posibil să avem o discuție complet informală, până acum n-am avut-o. S-a scurs multă cerneală în ultimele zile pe acest pact pe migraţie. Sincer, progresul obţinut, după părerea mea, este destul de modest, dar este un progres, recunoaştem. Faţă de nimic ce am avut până acum, fiindcă de ani de zile se negociază şi poziţiile statelor au fost foarte diferite, nu s-a putut ajunge la nimic, acum avem o bază mai degrabă tehnică şi ceea ce s-a discutat foarte mult în ultimele zile, anumite puncte unde au fost negocieri intense, tratează aspecte pe care nu le-aş numi majore şi atunci nu cred că atunci că acest pas care s-a făcut acum, aşa-numitul Pact pe migraţie, va schimba poziţia Austriei. Este nevoie de mai mult, de mai multe negocieri şi sper ca acestea să se facă şi să dea roade" a arătat Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi, la Granada, la cel de-al treilea Summit al Comunităţii Politice Europene (CPE), urmând ca vineri să fie prezent la reuniunea informală a Consiliului European.

Liderii UE se reunesc la Consiliul European, vineri

Reuniunea informală a Consiliului European de vineri, găzduită la Granada de preşedinţia spaniolă a Consiliului UE, are ca obiectiv principal lansarea procesului de reflecţie asupra viitoarei Agende Strategice a UE, precum şi dezbaterea, în acest cadru, a unor teme majore precum apărarea, rezilienţa şi competitivitatea, angajamentul global al UE, migraţia, precum şi extinderea.

Noua Agendă Strategică reprezintă un document esenţial pentru definirea liniilor de acţiune vizând consolidarea Uniunii, creşterea rezilienţei sale şi reducerea dependenţelor strategice, mai ales în actualul context complex la nivel european şi internaţional. Preşedintele Klaus Iohannis va arăta că Agenda Strategică trebuie să fie concepută în mod pragmatic şi să se concentreze pe obţinerea de rezultate concrete.

În acest cadru, o temă esenţială de dezbatere este cea a viziunii asupra extinderii, inclusiv capacitatea Uniunii de a primi noi membri şi procesul intern de adaptare şi reformă în acest sens.

Preşedintele României "va accentua caracterul strategic al extinderii, ca una dintre cele mai de succes politici ale Uniunii", şi va pleda pentru o decizie pozitivă până la finalul acestui an pentru deschiderea negocierilor de aderare pentru Republica Moldova şi Ucraina. Va puncta, totodată, că avansarea procesului de extindere şi reformele interne trebuie tratate ca procese complementare, care au loc simultan, în paralel.

Pe componenta de apărare, discuţiile liderilor UE se vor pe axa pe consolidarea bazei tehnologice şi industriale din sectorul apărării prin investiţii, pe stimularea mobilităţii militare şi a achiziţiilor comune. Consiliul European va aborda şi tema rezilienţei şi a competitivităţii Uniunii Europene, cu accent pe realizarea dublei tranziţii, verde şi digitală, şi reducerea vulnerabilităţilor generate de schimbările climatice şi tensiunile geopolitice, precum şi la obiectivul unei Pieţe Unice mai coezive, inovative şi interconectate.

Şeful statului va evidenţia faptul că "rezilienţa internă depinde în mare măsură de aprofundarea integrării, solidarităţii şi a coeziunii, prin reducerea decalajelor de dezvoltare dintre statele membre şi evitarea fragmentării".

De asemenea, liderii UE vor avea un schimb de opinii cu privire la migraţie, cu accent pe necesitatea implementării măsurilor deja agreate, abordarea cuprinzătoare a acestui fenomen pe ambele componente - internă şi externă - în conformitate cu principiile şi valorile UE şi drepturile omului şi necesitatea identificării unui răspuns european la această provocare.

Klaus Iohannis va evidenţia că Uniunea trebuie să continue să caute, pe acest palier, mixul potrivit de măsuri - pe termen scurt, mediu şi lung - în cooperarea cu ţările de origine şi de tranzit, care să fie reflectate în "parteneriate personalizate şi reciproc avantajoase".

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...