"Rusia a încălcat flagrant dreptul internațional și a amenințat grav sistemul nostru democratic. Războiul declanșat de Rusia reprezintă un atac împotriva valorilor și principiilor noastre comune, dar această criză, cea mai gravă de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, a întărit unitatea și hotărârea noastră de a ne apăra stilul nostru de viață democratică", a declarat președintele României, Klaus Iohannis, în timpul celui de-al patrulea Summit al Consiliului Europei, în Islanda.
"Democrațiile s-au unit în sprijinul Ucrainei și al cetățenilor săi. Totodată, ne-am unit în sprijinul tuturor celor care luptă pentru libertate, pentru democrație, împotriva intimidării, a autoritarismului și a tiraniei. În ultimii ani, continentul nostru s-a confruntat cu multe provocări, începând cu lupta împotriva pandemiei de COVID-19, care a produs restricții inevitabile, dar și cu un val masiv de dezinformare, care a permis renașterea naționalismului accentuat", a explicat șeful statului la Summit, unde a coprezidat, alături de prim-ministrul Luxemburgului, Xavier Bettel, masa rotundă cu tema „Protejarea democraţiei în vremuri de încercare – riscuri, rezilienţă şi reangajare”.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Klaus Iohannis a mai adăugat că "valorile democratice, spațiul civic, libertatea presei, diversitatea și democrația liberală sunt toate supuse presiunii pe continentul european".
"Discursul de instigare la ură, mai ales pe platformele social media, dezinformarea, manipularea, violența împotriva jurnaliștilor, influențele maligne sunt doar câteva exemple ale efectelor acestor crize în întreaga Europă. Este mai important ca niciodată să investim în a face democrațiile mai reziliente și mai capabile să ne protejeze drepturile fundamentale, să construiască pace și stabilitate pe termen lung și, în final, să asigure prosperitate pentru toți. Organizarea unui Summit al Consiliului Europei, cel mai puternic promotor și apărător al democrației, drepturilor omului și statului de drept pe continentul nostru, este extrem de importantă", a subliniat Iohannis, la Summit.
Preşedintele Klaus Iohannis participă, la Reykjavik, Islanda, în perioada 16-17 mai 2023, la cel de-al patrulea Summit al Consiliului Europei, desfăşurat pe durata mandatului Preşedinţiei Islandei. La finalul Summitului va fi adoptată Declaraţia de la Reykjavik, care reconfirmă rolul particular al Consiliului Europei în arhitectura multilaterală la nivel european şi internaţional, anunţă Administraţia Prezidenţială. Cu această ocazie va fi anunţată şi înfiinţarea Registrului Internaţional al Daunelor cauzate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, la care România va participa ca stat fondator.
Organizată sub motto-ul „Uniţi în jurul valorilor noastre / Uniţi pentru Europa”, cea de-a patra ediţie a reuniunii la nivel înalt subliniază rolul Consiliului Europei în actualul context geopolitic marcat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei - organizaţia responsabilă pentru democraţie, drepturile omului şi statul de drept fiind printre primele instituţii internaţionale care au reacţionat printr-o acţiune concretă, respectiv prin excluderea Federaţiei Ruse din rândul statelor membre, anunţă Administraţia Prezidenţială.
Editor : Bianca Chirilă