Klaus Iohannis, de Ziua SUA: „Speranță și suflu proaspăt în relația transatlantică”, inspirate de Joe Biden
Președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu au participat joi la recepția oferită de Ambasada SUA cu ocazia celei de-a 245-a aniversări a Zilei Independenței. Iohannis a subliniat importanța parteneriatului strategic dintre cele două țări și a spus că turneul european recent al președintelui american Joe Biden este o „dovadă clară” a reimplicării SUA în dosare internaționale esențiale.
„Sărbătorim în acest an Ziua Independenței într-un cadru plin de speranță și de suflu proaspăt în relația transatlantică, inspirat de Președintele Joe Biden și de Administrația pe care o conduce”, a spus președintele.
„La nivel bilateral, relația dintre România și Statele Unite ale Americii se bazează pe un parteneriat strategic solid și profund, pe apartenența comună la valorile democrației, statului de drept și drepturilor omului.
Totodată, anul acesta marcăm trei momente speciale în relația noastră. Se împlinesc 10 ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România și Statele Unite, 10 ani de la semnarea și intrarea în vigoare a Acordului între România și Statele Unite privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România și 5 ani de la atingerea Capacității Operaționale Depline a Facilității de Apărare împotriva Rachetelor Balistice de la Deveselu”, a spus Iohannis.
„Turneul european recent al Președintelui Biden a fost un succes. Deciziile adoptate la Summitul NATO, la Summitul Uniunea Europeană - SUA și la reuniunea G7 de la Carbis Bay reprezintă o dovadă clară a angajamentului Statelor Unite pentru aliații și partenerii săi, precum și a reimplicării sale în dosare esențiale pentru arhitectura internațională.
Discuțiile pe care le-am avut cu Președintele Biden în marja Summitului NATO au reprezentat, la rândul lor, un prilej de reconfirmare atât a solidității Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, cât și a angajamentului partenerilor americani pentru securitatea euroatlantică”, a continuat președintele.
„Totodată, a fost remarcabilă participarea, în premieră, a unui Președinte al Statelor Unite la Summitul Formatului București 9, pe care l-am găzduit în luna mai. Mesajul Președintelui Joe Biden în cadrul reuniunii a fost puternic și foarte încurajator pentru Aliații de pe Flancul Estic, evidențiind că relația transatlantică nu înseamnă doar legătura dintre cele două maluri ale Atlanticului, ci se întinde peste Europa, până la Marea Baltică și Marea Neagră, iar parteneriatul dintre SUA și Europa reprezintă piatra de temelie a relațiilor internaționale”, a mai spus Iohannis.
El a subliniat că „România este și va rămâne puternic ancorată în comunitatea de valori democratice, un promotor al unei relații transatlantice solide. Vom continua să susținem o Alianță Nord-Atlantică robustă și indivizibilă, precum și cooperarea sinergică și complementară dintre NATO și Uniunea Europeană”, a continuat el.
„Un parteneriat transatlantic revitalizat va influența pozitiv modul în care sistemul internațional se va adapta la contextul actual, prin raportare la valorile democratice împărtășite.
De aceea, România susține și promovează conceptul de reziliență strategică transatlantică. Ceea ce vizăm este reducerea sau chiar eliminarea dependenței de actorii care nu împărtășesc aceleași valori ce reprezintă baza comunității transatlantice din care facem parte. Astfel trebuie interpretată și inițiativa României de a înființa la București Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, pe care l-am inaugurat recent și care este deschis partenerilor”, a mai spus Iohannis.
Muniz: România este pe cale să devină un jucător-cheie în sectoarele tehnologiei, inovării şi energiei paneuropene
Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, David Muniz, a spus că ţara sa este mândră că a ajutat România să promoveze statul de drept.
„România a dat dovadă de putere şi voinţă de a lupta împotriva corupţiei; continuarea devotamentului faţă de statul de drept va contribui la eradicarea ultimelor rămăşiţe care bântuie sau mai afectează această naţiune. Suntem mândri că am ajutat România să promoveze statul de drept şi continuăm să vă fim alături în aceste eforturi", a spus Muniz.
„Naţiunile, ca şi oamenii, se definesc prin valorile pe care le apără şi prin partenerii pe care îi au. Astăzi văd o naţiune pe care Statele Unite se mândresc să o numească aliată şi prietenă. (...) Vă mulţumesc că sunteţi alături de noi şi să ştiţi că vom sprijini România, pe măsură ce continuă să îşi ocupe locul binemeritat de lider european”, a mai spus Muniz.
El a vorbit și despre declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii. „Aceasta recunoştea angajamentul nostru reciproc faţă de valorile democratice, legăturile noastre de prietenie, securitatea noastră şi viziunea comună asupra necesităţii de pieţe şi schimburi libere”, a spus oficialul american.
Însărcinatul cu afaceri al SUA a adăugat că „eforturile neobosite ale României de îmbunătăţire a interoperabilităţii şi cooperării cu aliaţii NATO, angajamentul de a-şi moderniza armata şi de a încorpora cele mai performante capabilităţi de apărare disponibile ne permit tuturor să răsuflăm uşuraţi”.
El a adăugat că „România este într-o poziţie bună, pe cale să devină un jucător-cheie în sectoarele tehnologiei, inovării şi energiei paneuropene”.
„Acest lucru nu ar fi fost posibil dacă cei aflaţi la conducerea României nu şi-ar fi onorat obligaţiile în ultimii ani şi nu ar fi creat un mediu propice afacerilor, în sectorul tehnologiei sau în alte domenii. Proiectul autostrăzii Craiova-Piteşti este numai unul dintre exemplele care ne arată cum pot aduce beneficii reale, rapid şi în mod tangibil, o bună supraveghere şi o administrare competentă a fondurilor publice la nivel ministerial”, a spus Muniz.
Florin Cîţu: Vizăm stimularea unei prezenţe economice americane cât mai consistente în România
Premierul Florin Cîţu a declarat joi, la recepţia oferită de Ambasada SUA cu ocazia Zilei Independenţei, că Guvernul vizează stimularea unei prezenţe economice americane cât mai consistente în România.
„Vom menţine cooperarea strategică dintre România şi SUA la cel mai înalt nivel prin fructificarea oportunităţilor ce decurg din viziunea noastră comună privind dimensiunea de apărare, securitate energetică, recuperarea economică sustenabilă. Totodată, consolidarea rezilienţei şi întărirea relaţiilor transatlantice. Dincolo de excelenta noastră cooperare în planul securităţii şi importanţa creşterii prezenţei militare a SUA în ţara noastră, Guvernul României vizează încurajarea şi stimularea unei prezenţe economice americane cât mai consistente în România, inclusiv în ceea ce priveşte dezvoltarea surselor de energie, inclusiv cea nucleară”, a spus premierul Florin Cîţu.
El a arătat că recenta adoptare a Legii de ratificare a acordului interguvernamental dintre România şi SUA privind domeniul nuclear civil trebuie să „dea semnalul pentru accelerarea configurării unor proiecte de anvergură, capabile să ofere o ancoră strategică suplimentară relaţiei bilaterale”.
„O importanţă similară o acordăm infrastructurii de transport care articulează regiunea Europei Centrale şi de Est cu impact strategic asupra dezvoltării economice a regiunii, precum şi asupra mobilităţii militare”, a afirmat Cîţu, menţionând proiectele de interconectare regională - Rail-2-Sea şi Via Carpathia, pentru realizarea cărora a arătat că este esenţială o implicare a SUA, inclusiv financiară.
Premierul a subliniat că dezvoltarea consistentă a dimensiunii economice şi de investiţii a Parteneriatului strategic dintre România şi SUA constituie o prioritate majoră pentru Guvern.
„Vom face asta prin promovarea unor politici care să ofere predictibilitate, transparenţă şi reducerea greutăţilor birocratice, eliminarea birocraţiei - cum spun eu. Împreună cu colegii mei din Guvern suntem angajaţi într-un efort colectiv prin care demonstrăm că Guvernul României este un partener de încredere al mediului de afaceri. O astfel de relaţie este esenţială pentru realizarea potenţialului uriaş de dezvoltare pe care îl are România", a mai spus Cîţu.
El a evidenţiat şi faptul că Guvernul susţine dezvoltarea şi consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA.
„O Românie sigură, stabilă şi de succes reprezintă un obiectiv strategic pentru mine şi Guvernul meu. Suntem angajaţi să urmărim consolidarea securităţii şi să valorificăm potenţialul economic şi comercial. Apreciem cooperarea noastră în combaterea terorismului, a criminalităţii cibernetice şi a ameninţărilor cibernetice şi protejarea drepturilor intelectuale. (...) Guvernul României va spori discuţiile cu privire la Visa Waiver”, a mai afirmat premierul.
Şeful Guvernului a amintit că a stat mai mult de zece ani în SUA, unde a studiat şi a lucrat.
„Sunt multe lecţii pe care le învăţăm din istoria SUA, dar sunt câteva pe care ar trebui să le folosim şi aici în România, azi. În primul rând, cred că faptul că proprietatea privată este sacrosantă rămâne o bază a democraţiei şi ar trebui să fie o lecţie pentru România, ar trebui să adoptăm asta. În al doilea rând, este faptul că antreprenorii, oamenii care îşi dezvoltă propriile companii încearcă, eşuează, încearcă din nou şi sunt eroii unei astfel de economii, sunt apreciaţi în SUA şi ar trebui să facem asta şi în România. Dacă facem aceste lucruri sunt convins că România va avea un viitor mare”.
Editor : M.B.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News