Ministerul Justiţiei spune că Judecătoria Jibou trebuie închisă pentru că aici sunt instrumentate doar 1.700 de dosare pe an. Cei patru magistraţi se luptă acum pentru ca instanţa să nu se închidă şi sunt dispuşi să preia dosare de la instanţele mai aglomerate.
„Având în vedere clădirea modernă, infrastructura, banii publici investiţi în această clădire, prin mărirea competenţei teritoriale implicit s-ar mări şi volumul de activitate”, spune judecătoarea Gabriela Matyus.
Dacă proiectul de lege privind desfiinţarea instanţelor va fi votat de parlamentari, şi parchetul local din Jibou şi-ar putea înceta activitatea la 1 iunie. O decizie total greşită, spun procurorii.
„Unul dintre motivele care a stat la baza deschiderii, pe lângă faptul că există distanțele din localități până la Zalău, a fost și decongestionarea activității judecătoriei Zalău. Acum același motiv stă la baza închiderii”, spune Marta Chiş, prim-procuror la Parchetul Jibou.
Judecătoria şi Parchetul local Jibou acoperă 100 de localităţi. Dacă acestea se vor închide, cei care vor să îşi caute dreptatea ar trebui să parcurgă cu zeci de kilometri mai mult până la cea mai apropiată instanţă.
Situaţie similară la judecătoria Rupea, din judeţul Braşov.
„Oamenii care vin la o instanţă de judecată vin cu o problemă care pentru ei este capitală şi orice cheltuială în plus pentru ei contează. Va fi foarte greu pentru locuitorii zonei respective dacă se va desfiinţa Judecătoria Rupea”, spune președintele Tribunalului Brașov, Alina Mioc.
Pe lista neagră a ministerului se mai află instanţele şi parchetele din localităţi precum: Haţeg, Orăştie, Tîrgu Lăpuş, Salonta, Topoloveni, Gura Humorului sau Târnăveni.