Parlamentul României, ales în 2012, are cea mai mare concentraţie de senatori şi deputaţi cu probleme în justiţie din istoria sa post-decembristă. 55 de aleşi sunt condamnaţi, urmăriţi penal, trimişi în judecată sau găsiţi incompatibili. Cei mai mulţi provin de la USL.
Conflictul de interese, averile nejustificate, falsul în declaraţii şi incompatibilităţile - sunt problemele de natură penală pe care le au parlamentarii.
Printre ei, ministrul liberal al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu şi senatorul PSD Mircea Geoană, ambii acuzaţi de ANI de fals în declaraţii. Sunt însă şi parlamentari care au fost deja condamnaţi în primă instanţă pentru fapte de corupţie. Fostul ministru liberal al transporturilor, Relu Fenechiu, a primit cinci ani de închisoare, iar sentinţa finală ar putea veni în următoarele săptămâni.
Şi preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a fost condamnat la cinci ani de închisoare în primă instanţă, dar a mai fost trimis în judecată şi într-un dosar de şantaj.
Un alt lider al coaliţiei de la guvernare care are probleme în justiţie este Liviu Dragnea, preşedinte executiv al PSD şi ministru în guvernul Ponta. Dragnea a fost trimis în judecată sub acuzaţia de fraudare a referendumului din 2012.
Ovidiu Silaghi, un alt fost ministru liberal al Transporturilor, este şi el în atenţia procurorilor DNA care îl acuză de luare de mită. În acest moment, Ovidiu Silaghi este urmărit penal şi aşteaptă să fie trimis în judecată.
Pus sub învinuire este şi liderul PDL Bistriţa, Ioan Oltean. „Am fost chemat să mi se aducă la cunostinţă că sunt învinuit într-un dosar disjuns dintr-un dosar mai vechi, legat de favorizarea infractorului”, spune acesta.
Patru parlamentari şi-au pierdut anul trecut mandatul în urma unor condamnări definitive. Printre ei, fostul deputat PNL George Becali şi fostul senator PPDD Antonie Solomon.