Premierul Viorica Dăncilă a recunoscut indirect, marți seara, că Liviu Dragnea era cel care făcea presiuni pentru ca guvernul să adopte prin controversatele ordonanțe de urgență pe justiție. Termenul folosit de Viorica Dăncilă a fost cel de „insistențe” din partea ex-liderului PSD. Viorica Dăncilă s-a grăbit să adauge că pe masa Guvernului nu a existat niciodată un astfel de proiect, sugerând că, împreună cu fostul ministru al justiției, Tudorel Toader, a opus rezistență unor astfel de presiuni. Viorica Dăncilă a mărturisit că era conștientă că UE putea activa Articolul 7 în cazul unor astfel de ordonanțe și a spus că nu putea risca să pună în pericol România și imaginea României.
„O să fiu foarte sinceră: aceasta a fost o opinie în cadrul PSD, să dăm OUG pe anumite aspecte referitoare la justiție. Dacă nu le-am dat, nici măcar nu am văzut articole. Nu le-am văzut, pentru că am simțit întotdeauna că ar fi o vulnerabilitate pentru noi, o vulnerabilitate pentru țară, dacă Guvernul ar da aceste ordonanțe”, a declarat Viorica Dăncilă.
Ea a precizat că „poate unele dintre aspecte erau necesare. Am văzut că s-au făcut și anumite abuzuri, au fost încălcat drepturile unor oameni. Pentru noi trebuie să conteze oamenii. Nu am judecat în prisma dacă OUG au fost sau nu corecte. Poate unele măsuri trebuiesc luate. Poate trebuie luate în Parlament, poate trebuie discutate, chiar media și ONG-urile trebuie să vadă care e realitatea, pentru că au apărut foarte multe lucruri în spațiul public. Eu m-am gândit ca premier că pentru mine e importantă țara. M-am gândit că nu pot să pun în pericol România în a fi activat Art. 7. M-am gândit că imaginea de țară este foarte importantă”, a explicat Viorica Dăncilă. Ea consideră că a lucrat foarte mult la imaginea de țară a României și spune că a avut foarte multe deplasări externe și discuții foarte mari într-un an și patru luni de când se află în fruntea Guvernului.
Întrebată dacă insistențele veneau din partea lui Liviu Dragnea cu privire la OUG pe coduri, Dăncilă a completat: „Nu vreau să mă întorc la insistențele domnului Liviu Dragnea. Au fost mai multe insistențe. A fost o opinie de partid la un moment dat. Nu numai Liviu Dragnea. Nu vreau să îl găsim vinovat acum pe dl Liviu Dragnea, în condițiile în care nu e aici și nu poate să spună dacă este adevărat sau nu. Nu ar fi corect din partea mea”.
Cum s-a ajuns la discuția despre amnistie și grațiere
Întrebată dacă i s-a impus o OUG pe amnistie și grațiere, ea a răspuns: „Nu am primit niciodată acest document. A fost la început o discuție pe aministie și grațiere. Se crease un val, dar nu numai din partera PSD. La DNA Ploiești, la DNA Oradea. Au fost foarte mulți oameni victime ale unor decizii foarte proaste. Se crease acel val. Atunci când s-a văzut ce s-a întâmplat la DNA Ploiești, atunci când am văzut că oameni nevinovați făcuseră închisoare, se crease un val în societate, dar nu a fost o impunere în a da amnistia și grațierea. S-a discutat. Iar eu vă spun un lucru: eu nu a avut vreodată pe masa Guvernului un document referitor la amnistie și grațiere, lucru pe care il poate confirma și dl Tudorel Toader".
Întrebată de ce, în aceste condiții, a fost remaniat Tudorel Toader, Dăncilă a spus: „Pentru că așa s-a hotărât în partid. S-a hotărât prin vot”.