ACTUALIZARE 16.00. Printr-un comunicat de presă, Mircea Geoană a condamnat ceea ce fostul său şef de campanie le-a povestit judecătorilor. Mircea Geoană susţine că nu a fost implicat în nicio afacere ilegală.
„Este ciudat faptul că Viorel Hrebenciuc a ales să facă aceste declarații mincinoase după ce a intervenit în conflictul public dintre mine și Victor Ponta, pe care dl Hrebenciuc l-a sprijinit începând cu Congresul PSD din 2010 și până în ziua de astăzi, și la o zi după ce a fost plasat în arest la domiciliu”, a transmis Mircea Geoană.
Viorel Hrebenciuc a fost adus din penitenciar la Curtea de Apel Bucureşti, pentru a fi audiat ca martor în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2009 a lui Mircea Geoană.
Mircea Geoană a declarat în repetate rânduri – chiar şi în faţa judecătorilor atunci când a fost audiat – că nu avea cunoştinţă de provenienţa banilor pentru campania sa.
Astăzi însă, Viorel Hrebenciuc – care a fost directorul de campanie al lui Mircea Geoană - l-a contrazis.
Potrivit lui Hrebenciuc, Mircea Geoană este cel care l-a trimis să stea de vorbă cu Ioan Niculae, pentru ca acesta să îi finanţeze un sondaj de opinie, care ar fi urmat să fie realizat săptămânal.
În discuţii, Hrebenciuc şi Niculae s-ar fi înţeles pentru suma de 200.000 de euro, dar banii ar fi urmat să fie transferaţi legal prin virament bancar.
De altfel, Ioan Niculae nu ar fi fost de acord cu o altă modalitate de transfer a banilor, a mai susţinut Hrebenciuc în faţa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti.
În acest dosar, patronul InterAgro, Ioan Niculae, a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru fapte de corupţie. Ioan Niculae este acuzat că a finanţat ilegal campania electorală a lui Mircea Geoană, al cărui nume, alături de cel al lui Viorel Hrebenciuc, este pomenit în mai multe interceptări făcute de anchetatori.
Totodată, anchetatorii au susţinut că Gheorghe Bunea Stancu, şeful Consiliului Judeţean Brăila, şi-a folosit influenţa din funcţia de şef al PSD Brăila ca să obţină de la patronul InterAgro suma de 1 milion de euro. Ca să mascheze finanţarea ilegală a campaniei, a fost pus la punct următorul mecanism: Niculae trebuia să achite diverse plăţi către furnizorii de servicii care aveau legătură cu campania, inclusiv către institute de sondare a opiniei publice. Din suma negociată, susţine DNA, a fost plătită doar o tranşă, adică 150.000 de euro, sumă cu care Niculae a plătit un sondaj de opinie realizat fictiv de Insomar.
În primă instanţă, la Judecătoria Sectorului 1, Bunea Stancu şi Ioan Niculae au fost achitaţi.