Președintele Consiliului Județean și șeful organizației de tineret a PNL Buzau au fost reținuți după mai bine de cinci ore de audieri la DNA București. Anchetatorii îl acuză pe Cristinel Bîgiu că ar fi încredințat unui om de afaceri, în schimbul mitei, mai multe contracte cu bani publici. Pentru eforturile sale, oficialul ar fi trebuit să primească 200.000 de lei, în mai multe tranșe.
În paralel cu audierile de la DNA București, la Buzău s-au facut mai multe percheziții - atât acasă la președintele CJ Buzău, cât și la sediul instituției.
Anchetatorii au părăsit sediul Consiliului în jurul orei 2:30 noaptea. Au ridicat multe acte şi câteva unităţi de calculator.
- Am aflat și noi ce s-a întâmplat, am fost solicitat să mă prezint la sediul instituției împreună cu colegii mei și am participat la percheziția efectuată în sediul Consiliului, a declarat presei Laurențiu Gavrilă, secretarul Consiliului Județean Buzău.
- Ce știți?
- Nu știm nimic.
- Ce au căutat?
- Au luat documente, dar deocamdată nu pot spune despre ce documente este vorba.
Surse apropiate anchetei spun că denunțătorul din acest caz ar fi un subaltern al șefului CJ Buzău, care s-ar fi ocupat de respectivele contracte.
- Cine s-a ocupat de strategia de dezvoltare? au vrut să știe jurnaliștii.
- De strategia de dezvoltare s-a ocupat Direcția de Dezvoltare Regională, condusă de directorul Dragoș Cojocea. El nu a fost aici azi. Nu e în concediu, e la serviciu, dar azi nu a fost aici. (...) Este vorba despre strategia pe care trebuie sa o adoptăm în perioada 2014-2020 pentru dezvoltarea județului, în baza careia se pot accesa fonduri europene, a precizat Laurențiu Gavrilă.
Atunci când a fost ridicat de procurori, Marian Bîgiu a declarat că nu ştie de ce se face vinovat.
„Nu am luat niciun ban. (...) Nu ştiu despre ce bani este vorba”, a declarat Cristinel Bîgiu, care a evitat să spună dacă a existat un flagrant.
Ultima mişcare, în plan politic, a lui Cristinel Bîgiu a fost mutarea la PSD, înaintea alegerilor prezidenţiale. Specializat în ştiinţe economice, a fost membru al PNL timp de 17 ani. Iar în 2008 a fost ales senator al Partidului Naţional Liberal. A demisionat din Parlament în iunie 2012, după ce a câştigat şefia Consiliului Judeţean Buzău, tot în numele PNL.
Potrivit declaraţiei de avere completate în 2013, edilul judeţean deţine patru terenuri intravilane în comuna Verneşti, judeţul Buzău, are două apartamente şi o casă. Deţine spaţii comerciale, are active financiare şi plasamente dar are datorii de peste 200 de mii de euro.
Citiți și: