Liviu Dragnea a fost întrebat, miercuri, dacă modificările la Codurile penale anunțate în aceeași zi de Comisia Iordache, îi sunt dedicate, pentru a putea cere revizuirea sentinței din dosarul Referendumul în care a fost condamnat la doi ani închisoare cu suspendare.
„Mi-a trimis cineva înainte să vin încoace (liderul PSD se afla la Pitești - n.r.) un mesaj că a început să se spună că asta este o prevedere făcută pentru mine. Eu vreau să vă spun ceva foarte sincer și foarte deschis: noi nu putem să stăm în continuare în această situație în care s-ajungem să nu mai luăm în seamă nici deciziile CEDO. Este vorba de o decizie CEDO foarte clară, în care CEDO a dat dreptate unui cetățean sloven și de asemenea aduc aminte tuturor că toate deciziile CEDO sunt obligatorii și pentru România, nu numai pentru celelalte țări din Uniunea Europeană”, a spus liderul PSD.
Comisia Iordache a anunțat miercuri modificările pe care vrea să le facă la Codurile penale. Sunt mai mult de 100 de modificări propuse numai la Codul de procedură penală. Unele sunt importante și ar putea avea efect inclusiv asupra unor procese aflate în derulare sau chiar în cazul unor condamnări pronunțate deja.
În acest context, se introduce un nou motiv de revizuire a unui proces, ceea ce înseamnă o cale extraordinară de atac - nemotivarea sau nesemnarea motivării deciziei de către toți judecătorii care au participat la luarea unei hotărâri. Revizuirea sentinței poate fi cerută oricând, chiar și după moartea persoanei condamnate, potrivit propunerii Comisiei Iordache.
Prin urmare, dacă va fi adoptată această prevedere, practic i-ar deschide drum lui Liviu Dragnea pentru o schimbare a condamnării sale primite în dosarul referendumului. În cazul sentinței lui, motivarea nu a fost semnată de către toți judecătorii care au participat la luarea deciziei de condamnare și au trecut opt luni de la pronunțarea sentinței până ea a fost motivată. Motivarea a fost redactată de unul dintre judecătorii care au participat la luarea deciziei, însă pentru Livia Stanciu, fosta președintă a Înaltei Curți, între timp pensionată și numită judecător la CCR, a semnat înlocuitoarea ei, Cristina Tarcea.
„Nu știu dacă voi face cerere. Îmi mai dă cineva mie înapoi anii pierduți în aceste procese? Îmi mai dă cineva înapoi ceea ce am pierdut din cauza acestui proces politic, din cauza acestui dosar politic? Nu! Așa cum celor 7,4 milioane de români care i-au spus lui Băsescu să plece nu le-a mai dat nimeni nimic, așa că nicicând n-o să-mi dea, deci nu mă interesează foarte mult acest...pentru mine...acest articol”, a reacționat Liviu Dragnea.
El susține că nu știe în detaliu proiectul de modificare a codurilor, dar s-a stabilit politic că sunt trei motivații pentru modificarea acestor Coduri: obligativitatea de a fi transpus în legislația românească directiva europeană cu privire la prezumția de nevinovăție, cu privire la dreptul la un proces egal și toate celelalte principii de acolo; a doua motivație o reprezintă obligativitatea de a pune în legislația națională deciziile CCR și a treia - deciziile CEDO.
Întrebat dacă Florin Iordache l-a informat că această prevedere urmează să fie introdusă în discuție, liderul PSD a spus că nu discută cu fostul ministru al justiției despre o prevedere sau alta. „De mâine intră în dezbatere aceste coduri, toată lumea e liberă să vină cu amendamente și o să vedem la final ce formulă va rămâne”, a încheiat președintele Camerei Deputaților.