Victor Ponta / FOTO: MediafaxFoto
„Nu vreau să se spună că România are un premier urmărit penal. (...) Dacă DNA-ul va cere începerea urmăririi penale faţă de mine, de Corlăţean, cu siguranţă că voi demisiona”, spunea Victor Ponta, într-o emisiune televizată, în decembrie 2014.
Premierul mai declara că s-a gândit, imediat după alegerile prezidenţiale, să demisioneze de la şefia Guvernului, dar că a înţeles că a primit, totuşi, peste cinci milioane de voturi la prezidențialele din 2014.
Cercetările privind votul din străinătate sunt efectuate de DNA, după ce Parchetul instanţei supreme şi-a declinat competenţa în favoarea procurorilor anticorupţie.
În dosarul având ca obiect modul de organizare şi desfăşurare a votului din diaspora, la data de 18 noiembrie 2014, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dispuseseră începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de art. 297 Cod penal (abuzul în serviciu), art. 298 Cod penal (neglijenţa în serviciu) şi art. 385 Cod penal (împiedicarea exercitării drepturilor electorale).
La 1 martie 2015, premierul a afirmat, la un post de televiziune, că, dacă se va începe urmărirea sa penală, va demisiona. „Dacă se face un dosar în care, faţă de mine, se începe urmarirea penală, n-am cum să rămân în funcţia de prim-ministru, să stau în fiecare dimineaţă să dau explicaţii cum e cu dosarul, cum nu e cu dosarul. Dar eu sper că, în 2015, nu se schimbă guvernele cu mijloace judiciare”, a spus atunci Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta a fost audiat, vineri dimineaţă, la DNA, însoţit de un avocat, declarând că este suspect în dosarul lui Dan Şova.
Faţă de Victor Ponta, DNA a anunţat efectuarea urmării penale pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat, anunţă DNA.