Vicepreşedintele CSM susţine că recuperarea averilor ilegale ale infractorilor trebuie să fie o prioritate pentru stat.
Bogdan Gabor, vicepreşedintele CSM: Din păcate, până la acest moment, statul nu a reuşit să găsească un instrument eficace pentru recuperarea produsului infracţiunii.
Acesta situaţie îi încurajează pe unii infractori să continue activitatea ilegală, spune Bogdan Gabor. În ciuda valului de arestări intens mediatizate, cazurile de corupţie sunt în continuare la ordinea zilei.
Bogdan Gabor, vicepreşedintele CSM: Lăcomia este o mare slăbiciune a unei persoane. Am întâlnit situaţii în care persoanele ştiau că sunt urmărite şi continuă să comită înfracţiuni. Este o chestiune care pe mine mă miră.
Vicepreşedintele CSM susţine că procurorii au foarte mult de lucru. Unii dintre ei trebuie să soluţioneze câte o sută de dosare. Asta arată că fenomenul corupţiei este extins şi continuă să facă victime.
Bogdan Gabor, vicepreşedintele CSM: Înaintea cazului Colectiv, dar poate o cauză la fel de int, era vorba de alimentarea cu gaz a oraşului Sighetul Marmaţiei. Contractul de achiziţie publică s-a demonstrat ulterior că face obiectul unui dosar de corupţie. A fost făcută o lucrare de foarte proastă calitate şi în urma acelei lucrări de proastă calitate, atribuită prin fapte de corupţie, acolo a murit un om şi un poliţist foarte-foarte bun a rămas ars în poporţie foarte mare din corp.
Ceea ce este şi mai revoltător este că sunt persoane cu disabilităţi care au într-adevăr o problemă, nu reuşesc să primească aceste certificate şi să intre în pososesia dreptului pe care îl au penturu că le este cerută o sumă de bani şi nu au cum să o producă, sunt la limita disperării. Pe de altă parte, se eliberează certificate de disbilităţi pentru persoane care în acte apar ca fiind orbi, dar în realitate sunt şoferi de tir.
Corupţia afectează şi sistemul judiciar.
Bogdan Gabor, vicepreşedintele CSM: Un coleg de -al nostru a luat mită oi şi miei , da puţini, de la o persoană foarte săracă. Mielul şi oaia persoanei foarte sărace a valorat foarte mult pentru acea persoană, iar felul în care magistratul s-a comportat este deprolabil.
Vicepreşedintele CSM, Bogdan Gabor, susţine că lipsa de responsabilitate de la toate nivelurile va continua să facă victime în societate. Potrivit Transparency International, Romania se clasează pe locul 69 din 175 de ţări într-un raport privind corupţia.