Ana Boală, şefa Serviciului de Expertiză Medicală Brăila, a ajuns după gratii după ce ar fi primit, potrivit procurorilor DNA, bani de la 73 de pacienţi, pentru a-i scoate la pensie pe diagnostice false. Deşi locuieşte într-un cartier mai retras din Brăila, medicul a ştiut să iasă în evidenţă, cu un imobil impunător.
Nu există niciun vecin care să nu ştie cine locuieşte în vilă.
„Cazemată mi se pare, o cazemată”, spune un vecin despre casa doctoriței.
„E foarte frumoasă şi arătoasă. Nu a ridicat-o pe muncă cinstită, părerea mea”, spune alt vecin.
În acelaşi cartier locuieşte şi Cristinel Andreicuţ, specialist la Serviciul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă. Acum e în arest la domiciliu. A fost prinsă în flagrant primind mită de la pacienţi.
Tot într-o vilă locuieşte Rodica Ţone, specialist în medicina muncii. A fost arestată preventiv, după ce ar fi primit bani de la 72 de pacienţi. Vila medicului Rodica Ţone se ridică într-un cartier central al oraşului Brăila. Imobilul pare a fi un bloc de locuinţe cu două etaje.
În acelaşi dosar, alte 24 de persoane, presupuse beneficiare ale pensiilor ilegale, sunt cercetate în stare de libertate.
Tezaure în casele medicilor acuzaţi de luare mită
Anchetatorii au descoperit o avere impresionantă la medicii și asistentele din Bihor acuzați de luare de mită. Cabinetele medicilor şi asistentelor erau adevărate mine de aur. În total, au strâns 2,5 milioane de lei, aproape 230.000 de euro, 165.000 de dolari, 89.000 de forinţi şi 10.000 de franci elveţieni.
Fotografii: Facebok / Poliția Română
Cei cinci medici şi cele cinci asistente erau proprietarii a 43 de case şi apartamente, 16 maşini, 25 de terenuri şi deţineau acţiuni de 300.000 de euro.
Banii erau ascunși în valize de voiaj sau în maşini personale. Dar asta nu este tot.
„Medicii aveau nu doar case şi terenuri, ci chiar restaurante. Unul astfel de local îi are printre acţionari pe Ovidiu Pleşa, un medic din comisia de expertiză de la Oradea. El a fost implicat într-un scandal similar şi în urmă cu nouă ani, când o anchetă a prefectului a scos la iveală cazuri de pensionari nevăzători care aveau carnet de conducere.
Cei 10 îşi vor petrece următoarele 30 de zile după gratii. În faţa magistraţilor, trei asistente au recunoscut cum s-au îmbogăţit. Procurorii bihoreni spun că mita era cuvântul de ordine la toate dosarele de pensie de boală care ajungeau pe masa comisiei de expertiză de la Oradea.
„Toată lumea ştia că în dosarul cuprinzând actele de evaluare se impune să fie pusă şi o sumă de bani”, spune Maria Cotrău, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.
În plus, o parte din averea strânsă era spălată prin intermediul unor clinici private deţinute de rudele apropiate ale celor acuzaţi.
„Inculpaţii creditau, acordau împrumuturi acestor societăţi comerciale, urmând ca ulterior aceste sume să le fie restituite sub o formă sau alta aparent legală”, spune Maria Cotrău, purtătorul de cuvânt al Parchetului Bihor.
Oamenii au continuat să vină la sediul Casei de Pensii Bihor. N-au avut însă cu cine sta de vorbă. Cei care ar fi trebuit să le revizuiască dosarele sunt după gratii.
În Bihor sunt 38.000 de dosare de pensionare pe caz de boală. Toate vor fi verificate de anchetatori pentru a se stabili cine îşi metrită într-adevăr pensia şi cine nu.