Clădiri abandonate cu geamuri sparte şi foarte mult moloz. Cam asta este tot ce a mai rămas din serele din Oradea, care în fiecare an produceau milioane de flori şi mii de tone de legume, ce erau duse apoi la export. Serele erau încălzite cu apă termală, ceea ce reprezenta o noutate la vremea aceea pentru România.
Privatizarea din 2000 a însemnat pentru serele din Oradea şi Codlea începutul sfârşitului. Cumpărate cu 1,8 milioane de euro, au fost vândute apoi la fier vechi.
Sere Codlea a fost privatizată în anul 2000, când firma din Dolj detinută de Maria Schutz a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni de la Agenția Domeniilor Statului. Astfel, după privatizare, vânzările au început să scadă, tot mai mulți muncitori au fost dați afară, iar bunurile au fost înstrăinate. În loc să facă noi investiții, noul proprietar al companiei a vândut serele bucată cu bucată, la fier vechi. Astfel că din cele 60 de hectare cât ocupau serele, acum nu a mai rămas nimic.
În 2007, Maria Schutz a fost trimisă în judecată de procurorii DNA Oradea pentru trei infracţiuni de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi două infracţiuni de bancrută frauduloasă în formă continuată. Soluţia, venită după şapte ani de procese, a fost dată în regim de urgenţă, pentru că luna viitoare răspunderea penală pentru infracţiunile care le-au fost imputate Mariei Schutz şi complicilor ei s-ar fi prescris.
„Toată lumea a făcut tot ce a putut spre a încerca să intervină prescripţia, amânări, chestiuni prealabile, care erau scoase pe rând de către distinşii reprezentanţi ai inculpaţilor”, a spus Nicoleta Ghirdan Sălăgian, avocat.
„Apelurile declarate de inculpaţi şi de părţile responsabile civilmente împotriva aceleiaşi sentinţe au fost respinse ca nefondate, menţinându-se condamnarea inculpatei Schutz Maria la pedeapsa de 10 ani închisoare cu executare în detenţie”, a spus Claudia Rus, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel din Oradea.
Complicii Mariei Schutz, Corneliu Popa şi Mihai Ciobanu, au fost condamnaţi la câte 6 ani de închisoare, iar Ion Dascălu, partenerul femeii, a fost achitat. Pe lângă încarcerare, inculpaţii mai au de plătit şi 13 milioane de lei penalităţi de întârziere.