Decizia nu este definitivă și poate fi contestată.
De asemenea, două persoane juridice au fost condamnate pentru ucidere din culpă – firma care deține terenul și Administrația Domeniului Public Sector 2. Cele două entități trebuie să plătească fiecare câte 300.000 de euro, amenzi penale, către bugetul local.
Dacă decizia rămâne definitivă, mama și tatăl copilului vor primi daune morale de câte 600.000 de euro, iar fratele lui Ionuț Anghel – daune morale de 1,2 milioane de euro.
Cazul Ionuț Anghel
Cazul lui Ionuţ Anghel, băiatul sfâşiat de câini în apropierea unui parc din Bucureşti, a readus în discuţie problema cu care Capitala se confruntă de ani de zile: maidanezii care se plimbă nestingheriţi pe străzi. După tragedie, parlamentarii şi-au amintit să voteze o lege pe care au ignorat-o timp de şase ani: cea prin care maidanezii puteau fi eutanasiaţi. A urmat apoi un val de proteste şi de scandaluri. De-o parte a taberei se aflau cei care doreau o Capitală fără maidanezi, de cealaltă, apărătorii câinilor fără stăpân.
2 septembrie 2013. Doi fraţi de 4, respectiv 6 ani, sunt atacaţi de șase maidanezi pe un teren privat din Capitală. Băiatul cel mare reuşeşte să scape, dar mezinul este sfâşiat de animale. Copiii fugiseră de lângă bunica lor, aflată în parcul Tei.
„Nici 5 minute. Nu a durat 5 minute, dacă plecam de pe bancă nu știa de unde să mă mai ia. Și am stat pe bancă să aștept. I-am căutat, am întrebat lumea”, povestea, după incident, bunica celor doi băieți.
Dincolo de durerea familiei, decesul băiatului a readus în atenţia opiniei publice o problemă veche de două decenii: cea a câinilor fără stăpân. Sute de oameni au protestat zile la rând pentru a cere ca pe străzile din Capitală să nu mai fie maidanezi.
Acum doi ani, autorităţile estimau că circa 64.000 de câini fără stăpân erau în Bucureşti, iar 40 de oameni ajungeau zilnic la spital, cu muşcături. Autorităţile locale din Capitală au spus că legea nu e de partea lor. La o săptămână de la moartea băiatului, însă, problema a ajuns pe agenda parlamentarilor. Ei au dezbătut şi adoptat în timp record o lege care timp de șase ani fusese uitată în sertare: cea care permite eutanasierea câinilor fără stăpân. La zece luni după adoptarea actului normativ, Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor a anunţat că a strâns de pe străzi aproximativ jumătate din maidanezi. 2.000 sunt în adăposturi.
„Am închis situaţia cu 34.000 de câini capturaţi, din care 16.000 de câini adoptaţi şi 16.000 de câini eutanasiaţi”, spunea Răzvan Băncescu, coordonatorul ASPA, în august 2014.
În urma anchetei deschise în cazul morţii copilului de 4 ani, două persoane juridice au fost trimise în judecată: firma care deţinea terenul unde s-a produs tragedia şi ADP sector 2.