Vera Jourova, vicepreședintă a Comisiei Europene pentru valori europene și transparență, a declarat, pentru Radio România Actualități, că România poate încheia Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pe justiție anul acesta.
“Lucrăm pe două linii diferite. Pe MCV vom emite un raport probabil în vară și care va reflecta ultimele evoluții în derulare, inclusiv legile pe care le-am menționat. În același timp, adunăm date și pentru raportul privind statul de drept care va fi publicat în iulie.
Dacă totul merge bine anul acesta și dacă vedem transpuse în realitate recomandările din MCV legate de legile justiției, mecanismul ar putea fi încheiat, iar anul viitor România ar putea fi pentru prima dată evaluată numai în contextul raportului privind statul de drept ca toate celelalte state membre.
Acesta este și planul meu, pentru că aș vrea o standardizare a proceselor de evaluare în toate statele membre și să punem capăt MCV, un mecanism vechi de 13 ani și care este un exercițiu ieșit din comun, nu ca cel normal pe care l-am pornit cu evaluarea statului de drept în toate țările membre”, a declarat oficialul executivului de la Bruxelles.
Zilele acestea, Vera Jourova are o serie de consultări online cu oficiali români, magistrați, parlamentari si reprezentanți ai societății civile iar joi va discuta cu premierul Florin Cîțu, în condițiile în care Comisia Europeană pregătește raportul privind statul de drept în toate țările membre dar și raportul pentru România privind MCV.
Ludovic Orban: În curând, România poate să iasă de sub MCV
Și preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, că, în curând, România va putea să iasă de sub MCV, menţionând că perspectivele referitoare la evoluţia statului de drept sunt "foarte bune" pentru coaliţia de guvernare, transmite Agerpres.
"Suntem convinşi că, în curând, România poate să iasă de sub MCV pe baza recomandărilor CE. Nu-mi place să dau termene, important pentru noi este să facem paşii înainte necesari, cum sunt: desfiinţarea Secţiei speciale, îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul penal, Codurile penale, îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul celor trei legi ale Justiţiei, lucruri care sunt extrem de importante pentru coaliţia de guvernare şi pe care le vom realiza", a spus Orban.
De asemenea, Orban a precizat, la videoconferinţa cu Vera Jourova, că Guvernul are o poziţie clară de toleranţă zero faţă de corupţie.
Totodată, președintele Senatului, Anca Dragu, a declarat că România rămâne profund ataşată respectării statului de drept ca valoare fundamentală a proiectului european.
Ea a apreciat că în procesul de identificare a unor soluţii la problemele cu care se confruntă statele membre este esenţială promovarea schimbului de experienţă naţională şi de bune practici.
Dan Barna: Închiderea MCV depinde doar de România
Vicepremierul Dan Barna a afirmat, după discuția cu vicepreşedinta Comisiei Europene, că finalizarea MCV depinde doar de România.
"Obiectivul finalizării MCV este comun celor două părţi şi am remarcat o atitudine deschisă din partea Comisiei Europene. Însă atingerea acestei ţinte depinde doar România.
Eforturile prioritare pentru agenda noastră sunt corectarea legilor justiţiei, desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie şi punerea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.
După 13 ani în care România a fost subiect al unei monitorizări excepţionale din partea Comisiei Europene, cu regrese majore în 2018 şi 2019, am încredere că eforturile noastre intensificate în perioada următoare vor duce la o funcţionare normală şi predictibilă a statului de drept în România", a afirmat Dan Barna într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Guvernului.
Editor : A.C.