Sunt datele statistice ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care arată că numărul plângerilor venite de la cetăţeni sau de la firme care se lovesc de fapte de corupţie a crescut cu peste 60 de procente faţă de acum patru ani. Iar marile anchete din ultimele luni - cazul Microsoft, retrocedările sau dosarul Alinei Bica - sunt exemple în acest sens.
Conducerea DNA spune că numărul denunţurilor ajunse pe masa procurorilor anticorupţie a explodat în ultimii ani. „Până în acest moment în 2014 am primit peste 1.600 de sesizări de la persoane fizice şi juridice, faţă de anul 2010, când au fost primite doar 1.032 de astfel de sesizări. Cred că te adresezi unei instituţii doar când ai încredere în ea”, a spus Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef al DNA.
Din cele 4.500 de anchete începute din luna ianuarie, aproape jumătate au pornit de la aceste denunţuri. „Peste 42 la sută au fost constituite ca urmare a sesizărilor venite de la persoane fizice sau juridice private, iar peste 40 la sută din cazuri au fost constituite ca urmare a sesizărilor unor instituţii publice, altele decât cele care au ca obiect de activitate culegerea de informaţii, cum sunt serviciile de informaţii”, a mai spus Laura Codruţa Kovesi.
Exemple sunt cazurile din ultimul an care au avut în centru nume grele. În dosarul Microsoft, oameni de afaceri şi foşti demnitari i-au ajutat pe procurorii DNA să refacă traseul zecilor de milioane de euro care au ajuns la nouă foşti miniştri. Acuzaţiile au fost respinse de cei indicaţi în declaraţiile strânse în dosar.
Denunţul făcut de Mircea Băsescu i-a dus în spatele gratiilor pe câţiva lideri ai clanului Bercea Mondial. Numai că fratele preşedintelui a fost, la rândul lui, denunţat pentru trafic de influenţă şi a stat cinci luni în arest preventiv.