„Sunt activităţi ce ţin de administraţie şi nu de codul deontologic. Nu este de competenţa Colegiului Medicilor de a desfăşura o anchetă disciplinară atât timp cât nu este încălcat vreu articol al codului deontologic. E o altă problemă, dacă actul medical a fost făcut corect, pacientul a fost tratat ca un pacient, nu mai e de compenţa Colegiului.
Mă deranjează că ancheta se poate face şi fără o asemenea mediatizare, trebuie să vedem rezultatul final, o astfel de presiune va creşte exodul medicilor.
Opinia mea este că se încearcă a se acoperi subfinanţarea sistemului pe astfel de acţiuni.. medicii, dacă au făcut un act medical corect din punct de vedere al Colegiului Medicilor şi au îndeplinit calitatea de medici, fiecare răspunde individual dacă a încălcat o lege”, a declarat Vasile Astărăstoae.
Percheziţii au loc vineri dimineaţă la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri şi la alte 22 de adrese din Bucureşti. 26 de medici şi pacienţi sunt suspectaţi de luare de mită, dare de mită, înşelăciune şi fals intelectual. Doctorii ar fi realizat operaţii estetice neautorizate în spitalul de stat, primind de la clienţi sume importante de bani.
Potrivit Codului de Deontologie medicală, constituie o atingere gravă adusă caracterului independent al profesiei medicale „primirea unor donaţii sub formă de cadouri în bani sau în natură ori alte avantaje, a căror valoare le face să îşi piardă caracterul simbolic şi care influenţează actul medical”.