Magistraţii de la Tribunalul Bucureşti au acceptat, miercuri, propunerea procurorilor DIICOT care au cerut o pedeapsă de doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare pentru David Geclowicz, angajat al firmei israeliene Black Cube, pentru că ar fi accesat ilegal adresele de e-mail ale unor apropiaţi ai procurorului şef DNA Laura Codruţa Kovesi, decizia nefiind definitivă, scrie News.ro.
David Geclowicz a fost condamnat, miercuri, de Tribunalul Bucureşti, la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare, după ce şi-a recunoscut vina în dosarul privind spionarea comunicaţiilor şi hărţuirea familiei şi a unor apropiaţi ai procurorului-şef al DNA.
Soluţia dată miercuri de Tribunalul Bucureşti poate fi atacată cu apel, în termen de 10 zile, la Curtea de Apel Bucureşti.
Procurorii DIICOT au cerut, luni, Tribunalului Bucureşti ca pedeapsa stabilită pentru David Geclowicz, implicat în afacerea Black Cube, care a vizat spionarea Laurei Codruţa Kovesi, să fie de doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare, având în vedere că deja a stat 120 de zile în arest preventiv.
„Îmi pare rău pentru toate părţile care au suferit. Îmi pare rău pentru tot ce am făcut. Am fost trimis aici de compania unde lucrez. E primul meu job. Lucram la această companie de câteva luni. După ce am fost arestat, am înţeles gravitatea faptelor. Am dat toate informaţiile pe care le deţineam. Vreau să spun că nu am un trecut infracţional, nu am fost niciodată pe punctul de a comite o infracţiune. Pentru mine, pentru familie şi pentru prietena mea a fost un şoc total. A fost o perioadă foarte dificilă, cele patru luni petrecute în arest au fost un coşmar. M-am gândit la viitorul meu şi vreau sa fac ceva bun şi util cu viaţa mea. Am nevoie de această şansă. Ştiu că, în viitor, nu e nicio şansă ca eu să încalc legea. Am cooperat cu investigatorii. Ştiu că pot să fiu de ajutor pentru societate şi pentru familie. Voi aprecia şansa şi mă voi supune tuturor regulilor impuse de instanţă. Îmi pare rău”, a spus David Geclowicz în faţa magistraţilor.
La rândul său, avocatul lui Geclowicz a spus că israelianul a executat deja 120 de zile de arest preventiv, iar el este mai util societăţii dacă se integrează decât dacă va sta în închisoare.
De cealaltă parte, avocatul Sorin Fusea, parte vătămată în dosar, a spus că pedeapsa propusă de DIICOT este una banală.
„Inculpatul nu a fost complice, ci coautor. Sunt avocat de penal şi faptul că cineva mi-a accesat adresa pe care aveam corespondenţa despre dosare în lucru este grav. Nu văd pentru ce s-ar aplica înjumătăţirea pedepsei pentru că periculozitatea faptei nu creează condiţiile pentru reeducare. Faptul că vine dintr-o familie bună arată că era conştient de gravitatea faptei”, a spus avocatul Sorin Fusea, căruia i-a fost accesată ilegal adresa de e-mail.
David Geclowicz şi Ron Weiner, puşi sub acuzare în dosarul privind spionarea comunicaţiilor şi hărţuirea familiei şi a unor apropiaţi ai procurorului-şef al DNA, Codruţa Kovesi, le-au spus procurorilor DIICOT că recunosc toate faptele de care au fost acuzaţi în dosarul „Black Cube” şi au semnat un acord pentru a fi judecaţi în procedură rapidă şi a beneficia de pedepse mai uşoare, cu suspendare.
Ron Weiner este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, iar David Geclowicz de complicitate la aceste infracţiuni.
În dosarul „Black Cube” sunt cercetaţi în continuare de procurorii DIICOT fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir şi Yossi Barkshtein, ultimul fiind angajat al firmei israeliene de investigaţii. Dragomir este în arest preventiv din 14 septembrie, iar pe numele lui Barkshtein a fost emis din 8 august un mandat de arestare preventivă în lipsă.
Potrivit procurorilor DIICOT, Daniel Dragomir ar fi luat legătura cu un reprezentant al companiei israeliene Black Cube, căruia i-a spus că vrea denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea lui în judecată de către DNA, cerând demararea operaţiunii „Tornado”.
Tot miercuri instanţa a decis că fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir rămâne încă 30 de zile în arest preventiv, după ce Curtea de Apel Bucureşti i-a respins definitiv contestaţia în dosarul “Black Cube”.