UNJR: Majoritatea instanțelor au decis să amâne protestele

Data publicării:
ciocanel

Majoritatea instanțelor din țară au decis să amâne organizarea unor forme de protest, una dintre nemulțumiri fiind faptul că Guvernul nu i-a inclus pe magistrați în ordonanța de urgență care prevede creșteri salariale pentru anumite categorii de bugetari, anunță miercuri Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR), potrivit Agerpres.

ciocanel

"Instanțele din țară au început să voteze în adunările generale, începând cu data de 5 septembrie, 'Memorandumul privind justiția', în care expun problemele din sistemul judiciar și solicită implementarea unui set de măsuri care să conducă la o 'justiție eficientă, modernă și de calitate'. Memorandumul a fost adoptat până pe data de 13 septembrie de aproape 60 de instanțe și peste 20 de parchete. În cadrul acestor adunări generale, unele instanțe au decis să adopte și alte forme de protest, cum ar fi amânarea cauzelor care nu sunt urgențe sau protest cu banderole, însă majoritatea au decis prorogarea adoptării unor forme similare de protest în funcție de răspunsul oferit de celelalte puteri, în special de Guvern, la solicitările magistraților'', se arată într-un comunicat al UNJR.

UNJR mai anunță că o parte dintre instanțe au votat expres pentru demisia ministrului Justiției, Raluca Prună.

Luni, la mai multe instanțe din țară, printre care cele din județele Dolj, Vâlcea, Neamț și Mureș, s-au anunțat proteste, cerându-se demisia ministrului Justiției și solicitându-se Guvernului să se pună în executare hotărârile judecătorești privind salarizarea.

Potrivit informațiilor transmise de Parchetul General către Ministerul Justiției, la nivelul parchetelor niciun magistrat nu se află în grevă.

„Prezența este cea mai amplă mișcare de după 2009, iar magistrații — judecători și procurori — prin adunări generale evidențiază problemele din sistemul judiciar și oferă soluții pentru a avea o justiție eficientă, modernă și de calitate. Memorandumul prezent, inițiat de asociațiile profesionale ale magistraților, vine atât ca urmare a faptului că încrederea în justiție a scăzut cu 13% într-un an, cât și ca urmare a faptul că problemele din justiție semnalate în rezoluția adunărilor generale din 2009 nu s-au soluționat, lor adăugându-li-se alte probleme suplimentare”, declară UNJR.

În memorandum se solicită ca celelalte puteri să asigure o independență reală a justiției, lipsită de orice tip de influențe, directe sau indirecte, un cadrul legislativ coerent, stabil și accesibil, suport financiar, logistic și uman suficient pentru o justiție eficientă, modernă și de calitate.

Magistrații cer respectarea independenței instanțelor, a principiului separării puterilor în stat, a forței obligatorii a hotărârilor definitive ale instanței, precum și a egalității de arme dintre acuzare și apărare.

În plus, magistrații au condamnat și "perpetuarea în spațiul public a unei justiții primordial represive", precum și "nesocotirea importanței dreptului la apărare, inclusiv din perspectiva recunoașterii confidențialității client — avocat".

Judecătorii au tras un semnal de alarmă și asupra "mutării actului de judecată din instanțe în spațiul public prin expunerea mediatică excesivă a persoanelor arestate preventiv, a scurgerilor de informații repetate de la parchete, neurmate de anchete serioase și prin informarea incompletă a publicului în anchetele penale, fiind omise soluțiile favorabile persoanelor acuzate".

Ca urmare a acestor încălcări ale drepturilor omului și a prezumției de nevinovăție, magistrații au solicitat "respectarea standardelor europene în materia prezumției de nevinovăție în acord cu Directiva Parlamentului European și a Consiliului, aprobată la data de 12 februarie 2016".

Pe de altă parte, judecătorii au solicitat "garantarea și respectarea statutului magistraților, independenței acestora, inclusiv prin remunerarea corespunzătoare și asigurarea unor condiții de muncă decente în sistemul judiciar".

Aceștia au scos în evidență lipsa "din multe instanțe și parchete a spațiilor proprii pentru magistrați și personalul auxiliar", precum și folosirea în instanțe și parchete de "aparaturi uzate fizic și moral, supuse oricând riscului unui blocaj definitiv".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Românii au vizitat 'țara care nu există' și au descoperit o altă lume. Au mâncat de toți banii și au...
Digi FM
Nicușor Dan, despre campania lui Călin Georgescu: “Specialiştii cu care am vorbit spun că trece de 10...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Cum arată Milla Jovovich, în 2024, la 49 de ani. Imagini de colecție cu celebra actriță
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Iluzie optică: Poți să găsești ursul polar din imagine? Doar cei mai inteligenți reușesc în mai puțin de 5...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Reactia lui Sydney Sweeney dupa criticile dure legate de aspectul ei fizic