Procesul lui Abd al-Rahim al-Nashiri contra României a început cu o pledoarie a reprezentantului Guvernului de la Bucureşti.
„Guvernul nu intenţionează să pună la îndoială existenţa programului special de detenţie derulat de CIA şi nici faptul că aplicantul a făcut parte din acest program sau tratamentul pe care l-a primit. Acestea sunt lucruri atestate de documente oficiale. România nu este responsabilă de încarcerarea şi relele tratamente la care a fost suspus aplicantul”, a precizat Catrinel Brumar, agentul guvernamental al România la CEDO.
Avocatul lui Abd al-Rahim al-Nashri, principalul suspect pentru uciderea a 17 militari americani în atacul din 2000 asupra distrugătorului USS Cole, a fost de o cu totul altă părere.
„Bucureşti a fost locul în care domnul Al Nashiri a fost supus la toate condiţiile abuzive de detenţie ale CIA. Bucureşti a fost locul în care, în prima lună de detenţie, prizonierii CIA au fost privaţi de somn, udaţi cu apă sau obligaţi să stea în poziţii dureroase. Guvernul României continuă să ascundă adevărul. Autorităţile au eşuat în a conduce o anchetă efectivă”, a spus Amrit Singh, avocatul lui Al Nashiri.
Unul dintre judecătorii CEDO a cerut lămuriri autorităţilor române cu privire la declaraţiile făcute de Ioan Talpeş, fostul şef al SIE, în care ar fi recunoscut prezenţa CIA în România.
Judecător CEDO: A recunoscut în faţa delegaţiei Parlamentului European că era la curent cu prezenţa CIA pe teritoriul României, recunoscând că a fost dat acordul pentru cel puţin o clădire guvernamentală pentru CIA. Pot să rog Guvernul României să comenteze?
Catrinel Brumar, agentul guvernamental al România la CEDO: Declaraţia se referea la relaţiile normale dintre România şi Statele Unite, inclusiv cele de la nivelul serviciilor de informaţii şi confirma că a fost pusă la dispoziţie o clădire pentru a fi folosită pentru un sediu al CIA în România.
După două ore de audieri, judecătorii au rămas în pronunţare. Teroristul Al Nashiri, a depus o plângere şi la Parchetul General. Dosarul penal se află în lucru de patru ani. Al Nashiri a cerut şi condamnarea Poloniei, pentru aceleaşi fapte. CEDO i-a dat dreptate şi a obligat autorităţile de la Varșovia să-i plătească despăgubiri de 100 de mii de euro.