Fostul secretar de stat Valentin Răducu Preda din Ministerul Transporturilor a fost condamnat, luni, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) la patru ani de închisoare, în timp ce un fost ofiţer de poliţie judiciară din DNA, Dan Emil Manolachi, a primit opt ani de închisoare, într-un dosar de corupţie şi divulgare de informaţii considerate secret de stat. Potrivit anchetatorilor, Manolachi ar fi fotografiat o notă secretă a SRI care viza activitatea firmei Tel Drum şi i-ar fi trimis-o fostului secretar de stat.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, luni, condamnarea lui Dan Emil Manolachi la opt ani de închisoare pentru divulgare de secrete care periclitează siguranţa naţională, în timp ce fostul secretar de stat Valentin Răducu Preda a primit patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului.
În acelaşi dosar, Tudor Bohâlţeanu, fost consilier al ministrului Transporturilor, a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare complicitate la trafic de influenţă, Cătălin Radu - doi ani şi şase luni de închisoare pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, Andrei Ştefan Caunii – trei ani şi şase luni de închisoare pentru instigare la spălarea banilor, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, Mihaela Octavia Vasile - trei ani cu suspendare pentru spălarea banilor şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, Elena Simona Hulubariu - 2 ani de închisoare cu suspendare- complicitate la trafic de influenţă, Marius Irofte – trei luni de închisoare cu suspendare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar Geanina Cazan a fost achitată pentru complicitate la trafic de influenţă.
Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă
În iunie 2014, Dan Emil Manolachi, fost ofiţer de poliţie în DNA, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, fiind acuzat că l-a prevenit pe fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor Valentin Preda privind organizarea unui flagrant de către procurori.
Valentin Preda a fost trimis în judecată de DNA după ce ar fi cerut mită 200.000 de euro pentru a urgenta încheierea unui contract privind extinderea sistemului informatic al rovinietei între CNADNR şi o firmă, în 28 noiembrie 2012. Dan Emil Manolachi este acuzat, la rândul lui, că, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA, care urma să realizeze un flagrant pentru trafic de influenţă, l-a informat pe Valentin Preda să nu se întâlnească cu Tudor Gabriel Bohâlţeanu, inculpat şi el în dosar, care ar fi urmat să îi dea 50.000 de euro. Manolachi a divulgat astfel acţiunea organizată de DNA. Banii urmau să ajungă la Preda prin intermediul Simona Elena Hulubariu, judecată şi ea în dosar.
Mai mult, spun anchetatorii, Dan Emil Manolachi a fotografiat documente ce conţineau informaţii considerate secret de stat - nivel strict secret - şi le-a pus la dispoziţia lui Preda, care intenţiona să le trimită unei persoane vizate de cercetările din acel dosar penal. Potrivit unor surse judiciare, Manolachi ar fi fotografiat o notă secretă a SRI care viza activitatea firmei Tel Drum.
Pentru aceste „servicii”, fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor urma să îl ajute pe Manolachi să îşi angajeze o rudă în cadrul Serviciului Judeţean Constanţa- Arhivele Naţionale şi să obţină o funcţie de conducere în cadrul IPJ Constanţa.