Este vorba despre un dosar disjuns din dosarul în care mai multe persoane au fost condamnate definitiv și în care a fost judecat și omul de afaceri Dinu Patriciu. În cazul acestuia, procesul penal s-a încheiat în urma decesului.
Ancheta datează de la începutul anului 2006, iar, acum, măsura sechestrului de aproape 700 de milioane de dolari a fost luată pentru a se recupera prejudiciul, deoarece în varianta inițială a dosarului nu s-a reușit acest lucru.
S-au făcut 15 ani de când statul a privatizat, pe bani puțini, singura rafinărie a României de la Marea Neagră. Atunci, cumpărătorul - Dinu Patriciu - s-a angajat să plătească o datorie de peste 600 de milioane de dolari. Între timp, Dinu Patriciu a vândut Petromidia unei companii de stat din Kazahstan - KazMunayGas. După tranzacție, Dinu Patriciu a urcat pe primul loc în topul miliardarilor. Statul nu a mai recuperat, însă, în contul datoriei istorice, decât 70 de milioane de dolari. Zece guverne s-au succedat de atunci la Palatul Victoria.
Unele au pierdut timp, altele bani. Actualul guvern cade la înţelegere cu noii proprietari, închide procesul prin care statul revendica datoria şi acceptă, la schimb, un pachet de acţiuni din care începe, printr-o hotărâre publicată chiar azi în Monitorul Oficial, să vândă.
Cea care aşteaptă să cumpere e tot compania kazahă. În locul celor 690 de milioane de dolari acumulate, statul este pe cale să se aleagă cu mult mai puţin.
Ce au cumpărat chinezii
Compania chineză CEFC va plăti 680 milioane de dolari pentru achiziția a 51% din acțiunile KMGI, fostul Rompetrol Group, angajându-se totodată să investească cel puțin 3 miliarde de dolari în următorii cinci ani, potrivit site-ului CEFC.
Astfel, conform acordului semnat la data de 7 aprilie 2016 între CEFC și kazahii de la KazMunaiGaz, "CEFC China va achiziționa 51% din acțiunile Rompetrol cu 680 milioane de dolari, după care cele două părți își vor integra resursele pentru o explorare comună a piețelor internaționale de petrol și gaze”, informează Agerpres. ”Ele vor face, de asemenea, investiții strategice în sectorul energetic prin intermediul KMGI și vor pune bazele unui fond de investiții și dezvoltare în energie, vor achiziționa mai multe benzinării la nivel global (...). În următorii cinci ani, cel puțin 3 miliarde de dolari vor fi investite în proiecte în linie cu țintele strategice ale companiei. KMGI va continua să primească suport din partea Guvernului kazah și a KMG, cea din urmă promițând să asigure cel puțin 125 de milioane de tone de țiței brut pentru KMGI în următorii 15 ani după achiziție", se mai arată într-un comunicat postat pe site-ul companiei chineze.
Citiți și:
România furată: Petromidia. Zece guverne și compromisuri de aproape 700 de milioane de dolari
Chinezii plătesc 680 milioane dolari pentru jumătate din Rompetrol. În 2000 statul a vândut rafinăria cu 50,5 milioane dolari