Un nou conflict în justiţie. Lia Savonea ia în calcul sancţionarea cu pierderea mandatului a membrilor CSM care lipsesc de la şedinţe
Scandal și acuzaţii grave în Consiliul Superior al Magistraturii, care pentru a șasea oară la rând va amâna numirea unui nou șef la Secția Specială. Nici de data aceasta nu a fost cvorum pentru ținerea ședinței, iar șefa CSM îi acuză pe procurori și pe șeful Parchetului General că blochează intenționat activitatea instituției, iar pe ministrul Justiției că instigă la boicotare ședințelor.
UPDATE 12.30 Ședința plenului CSM a fost amânată, pentru ora 16.30, pentru ca cei trei procurori care participă la întâlnirea de la Parchetul General, care se încheie la 16.00, să poată ajunge, a anunțat președintele Consiliului, Lia Savonea, care a precizat că Bogdan Licu nu i-a răspuns la telefon.
"L-am sunat pe procurorul general, da, așa este. E unul dintre motivele pentru care noi am amânat la această oră. Trebuie să anunț public că l-am sunat pe domnul procuror general, nu mi-a răspuns, însă a înțeles să transmită un mesaj secretarului general, respectiv însoțit de o adresă din care rezultă programul întâlnirilor de astăzi, din cadrul Parchetului General. Reținem că aceste activități se derulează până la orele 16.00, potrivit comunicării pe care a făcut-o astăzi, după insistențele pe care toată lumea le-a văzut", a anunțat Lia Savonea.
UPDATE 11.25. Ședința plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost amânată cu o oră, pentru ca președintele CSM, Lia Savonea, să ia legătura cu Bogdan Licu ca să vadă dacă cei trei procurori care lipsesc și care sunt în ședință cu procurorul general pot participa marți la plen.
Trei dintre cei cinci procurori aleși sunt la o ședință convocată la Parchetul General de Bogdan Licu, iar Ana Birchall este la Consiliul JAI, de unde a trimis o scrisoare în care a acuzat-o pe Lia Savonea că a pus intenționat ședința într-o zi în care ea nu poate participa.
Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a anunțat, marți, că plenul CSM e în imposibilitatea de a demara ședința în condițiile în care sunt prezenți doar 13 membri din cei 15 necesari, potrivit legii.
În aceste condiţii, şefa Consiliului spunea că se gândeşte să ceară o modificare legislativă în regim de urgenţă, astfel încât membrii CSM să nu mai poată să îşi facă agende paralele, iar dacă lipsesc nejustificat de la şedinţele Plenului sau ale secţiilor să fie sancţionaţi inclusiv cu pierderea mandatului în CSM.
Judecătorul Gabriela Baltag a propus atunci ca membrii CSM să se deplaseze la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), acolo unde procurorul general Bogdan Licu are o întâlnire la care participă și trei procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv Tatiana Toader, Cristian Ban și Florin Deac.
"Acei membri CSM primesc o indemnizație consistentă și diurne, în limitele legii fiecare. Deci vă fac această propunere, dacă sunteți de acord, invităm și presa, să mergem până la Parchetul General și să facem ședința acolo. Am mai făcut la INM, au mai fost și alte locuri, la Iași, unde Consiliul și-a desfășurat ședința de plen. Și desigur să aveți în vedere, în situația în care nu agreați o astfel de propunere, să amânați în cursul zilei de astăzi, din oră în oră, ședința de plen. Poate totuși conștiința colegilor noștri se deșteaptă și vor veni să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu. Din câte știm noi, ei sunt în prezent, funcționează în CSM, nu în Parchetul General", a solicitat judecătorul CSM Gabriela Baltag.
Ulterior, președintele Consiliului, Lia Savonea, a propus ca plenul CSM să ia legătura cu procurorul general Bogdan Licu, pentru lămuriri și l-a acuzat pe acesta că sabotează practic ședința CSM.
"Eu v-aș propune să încercăm să-l contactăm pe domnul procuror general, eu aș vrea să avem o discuție, prin videoconferință, prin orice se poate, să înțelegem și noi câteva dintre lucrurile care se întâmplă cel puțin așa, neobișnuit. Suprapunerea unor activități peste ședința de plen, invitarea procurorilor, vreau să știu ...Este indispensabilă prezența a trei procurori din cadrul CSM la această ședință? Eu găsesc destul de grav ce se întâmplă în această perioadă și cu concursul, este evident, nu mă feresc să o spun, chiar a procurorului general. Vă propun să-l consultăm și să intrăm în legătură directă cu dumnealui", a declarat Lia Savonea.
Patru membri ai plenului CSM nu participă, marți, la ședință. Astfel, procurorii Tatiana Toader, Cristian Ban și Florin Deac sunt, marți, la întâlnirea Secției de procurori cu conducerile Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, Secției Parchetelor Militare, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Direcției Naționale Anticorupție, care are loc la Parchetul General.
Pe de altă parte, ministrul Justiției, Ana Birchall, și ea membru de drept în plenul CSM, este la Consiliul JAI de la Luxembourg.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii are, marți, pe ordinea de zi, validarea rezultatelor concursului pentru numirea Adinei Florea ca procuror-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ). Este pentru a șasea oară când CSM încearcă validarea Adinei Florea la SIIJ.
Redactare G.M.
Sursa: Mediafax, Digi24
- Etichete:
- csm
- parchetul general
- procurorul general
- lia savonea
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News