Membri ai celor mai periculoase grupări mafiote din Italia - Camorra sau Dragheta - criminali, evazionişti sau traficanţi! Vin cu miile în România în fiecare an, încercând să-şi piardă urma. Cei mai mulţi sunt italieni, ucrainieni, turci sau chinezi. Aleg România ca destinaţie pentru ascunzătoare, sau ca ţară de tranzit în încercarea de a scăpa de Interpol. Poliţiştii români reuşesc să captureze un astfel de infractor la fiecare jumătate de oră. Doar în noiembrie 400 de astfel de fugari au fost prinşi în ţara noastră.
„În fiecare săptămână polişiştii români şi partenerii din celelalte state membre Schengen depistează sute de persoane care fac obiectul unor semnalări în sistemul informatic Schengen”, declară Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al IGPR.
14 milioane de euro a reuşit să falsifice temuta grupare mafiotă Camora, într-o tipografie de lângă Oradea. În septembrie 2014, doi dintre capii reţelei au fost prinşi pe o autostradă din Italia, pe baza informaţiilor trimise de anchetatorii români. Cei doi aveau portbagajul maşinii plin de bani falşi.
„Au arătat în concret ceea ce au făcut. În fapt, au mutat nişte cutii de la un imobil la acea fabrică, unde s-a incendiat o parte din acele bancnote”, spune Răzvan Doseanu, avocat.
„Persoanele sunt trimise în ţările de unde au fost introduse aceste semnalări pentru a fi trase la răspundere penală sau cercetate de la caz la caz”, adaugă purtătorul de cuvânt al IGPR.
Cosa Nostra, poate cea mai mare organizaţie mafiotă din Peninsulă, şi-a trimis, de asemenea, oamenii în România. Mai multe firme italiene şi româneşti ar fi cumpărat, spun anchetatorii, cea mai mare groapă de gunoi din Europa de Est, cea de la Glina.
„Cei doi administratori ai gropii de gunoi de la Glina ar fi avut o misiune clară, spun polițiștii. Trebuiau să spele 300 de milioane de euro, bani negri, proveniți din activități ilegale ale mafiei siciliene”, relatează Laurenţiu Rădulescu, reporter Digi24.
Sergio Pileri şi Victor Dombrovschi sunt cei doi suspecţi arestaţi în România şi ulterior extrădaţi. Cetăţeanul italian e omul de încredere al lui Massimo Ciancimino, fiul fostului primar de Palermo, Don Vito Ciancimino, cel care a controlat Cosa Nostra până în 2002, când a murit. Procurorii italieni l-au acuzat pe fostul edil că a furat sute de milioane de euro din bani publici, pentru a finanţa gruparea mafiotă.
Tot în România s-a ascuns şi Savic Grozdan, cetăţean sârb, condamnat pentru crime de război. 20 de ani a locuit în Timiş, în timp ce autorităţile din ţara vecină îl căutau pentru că, în perioada 1992-1995, în timpul războiului din fosta Iugoslavie, ar fi maltratat mai mulţi prizonieri. L-a dat de gol, anul trecut, un control de rutină la vamă.
Specialiştii spun că infractori urmăriţi în toată lumea vin la noi, convinşi că, la nevoie, îşi pot cumpăra libertatea.
„Este o ţară... un fel de mama tuturor posibilităţilor din punct de vedere financiar raportat la veniturile pe care le au aceste persoane din alte ţări”, spune Alina Anghel, psiholog.