Procurorii spun ca Alexandru Frâncu i-a cerut unui investitor imobiliar zece mii de euro, cu promisiunea ca ii va obţine un aviz, ilegal, de la Direcţia de Cultură a Municipiului Bucureşti.
Vestea arestării îi schimbă planurile fostului membru al trupei de hip-hop, care ar fi urmat să joace într-un film rolul unui mafiot care evadează din închisoare.
Alexandru Frâncu a pus bazele formației Paraziţii în anii 90, însă în doar câţiva ani a renunţat la muzică şi a intrat în afaceri. Acum este proprietarul unui hotel de patru stele în centrul Bucureştiului şi, potrivit propriei pagini de Facebook, se ocupă de tranzacţii imobiliare cu case de lux din Capitală.
Poliţiştii au informaţii că i-a promis unui om de afaceri că intervine la Ministerul Culturii pentru a-i obţine un aviz pentru ridicarea unui imobil într-o zonă protejată şi foarte scumpă a capitalei. 10.000 de euro l-ar fi costat pe afacerist acest aviz obţinut ilegal.
„Planul era ca în locul acestei case să fie ridicată o clădire modernă. Doar că omul de afaceri avea nevoie de un aviz din partea direcţiei de cultură, un document din care să reiasă că celelalte clădiri istorice nu vor avea de suferit”, relatează Gerhald Ernst, reporter Digi24.
Întrucât mai toate clădirile din zonă au statutul special de imobile istorice, pentru ridicarea unei construcţii noi e nevoie de multe acte, dar şi de multă răbdare.
Fondatorul formaţiei Paraziţii s-ar fi lăudat că ştie un drum mai scurt, mai costisitor, dar care s-a dovedit şi mult mai riscant. Poliţiştii l-au prins pe intermediarul care primea 6.000 de euro, o primă tranşă din suma de 10.000 de euro, exact în momentul încasării banilor. Flagrantul delict a avut loc într un restaurant din Capitală.
Alexandru Frâncu si intermediarul său au fost reţinuţi, iar poliţiştii şi-au continuat ancheta la sediul Ministerului Culturii pentru a discuta cu angajații instituţiei şi pentru a ridica documnte.
„Deşi întreaga zi angajaţii direcţiei ar fi trebui să aibă program cu publicul, de consultaţii în probleme diverse, brusc - sosirea poliţiştilor - a dus la suspendarea activităţii. Uşa e închisă, nimeni nu mai intră. Astfel, în loc să dea răspunsuri cetăţenilor, angajaţii răspund doar întrebărilor puse de cetăţeni”, relatează Gerhald Ernst, reporter Digi24.
Până acum, anchetatorii nu au niciun indiciu că angajaţii statului ar avea vreo implicare. Aceştia au calitate de martori în dosar.
„Absolut niciuna. Cu mine personal, vă pot garanta, nicio legătură. Până în acest moment, din câte cunosc eu, absolut nici cu angajaţii Direcţiei pentru Cultură a Municipiului Bucureşti. Oricine - vă daţi seama - putea la un moment dat să afirme ce doreşte”, declară Dragoş Frăsineanu, directorul Direcţiei de Cultură a Municipiului Bucureşti.
Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunţat pe Facebook că va asigura trasparenţa totală în lupta anticorupţie.
„Ancheta trebuie să clarifice situația până la ultimele consecințe. Este îngrijorătoarea corupția din domeniul patrimoniului. Justiția trebuie să investigheze toate suspiciunile și actele de corupție”, a scris ministrul.
Nebănuind ce avea să urmeze, cu doar câteva zile în urmă Alexandru Frâncu se lăuda pe reţelele de socializare că urma să fie actor într-un film cu mafioţi.
„Foarte multă lume mă întreabă dacă o să mă descurc în respectivul film, mai ales că e vorba de un cap de mafie. Iar eu, din grijă pentru ei, le raspund... o să fiu natural, dragii mei, o să fiu natural”, scria el pe contul personal de Facebook.
Conform scenariului, Alexandru Frâncu este capul unei familii mafiote, este prins şi închis într-un penitenciar de maximă siguranţă, de unde reuşeşte să evadeze. Viaţa a bătut însă filmul pentru fondatorul Paraziții.
Situaţie imobile protejate în Bucureşti între 2000 şi 2015
aproape 20.000 - clădiri de patrimoniu
1.500 - monumente istorice
peste 1.000 - clădiri demolate în zone protejate
100 monumente istorice - declasate
50 monumente istorice - demolate