Tudorel Toader a luat apărarea, joi dimineața, demersului comisiei parlamentare pentru alegerile din 2009, care a solicitat Parchetului General dosarul - închis - asupra scrutinului prezidențial din 2009, și a explicat că de ce a decis să sesizeze Inspecția Judiciară în cazul procurorului general Augustin Lazăr, care a refuzat să dea curs solicitării parlamentarilor și s-a adresat CSM.
Ministrul justiției a subliniat că nu vrea să intre nici în polemici publice, nici personale cu procurorul general, dar a apreciat că o comisie parlamentară, care a fost votată de Parlament, nu poate fi împiedicată să afle „acele stări, circumstanțe” care o interesează dintr-un dosar penal. El a menționat că există țări, „democrații consolidate”, în care însuși președintele statului poate fi convocat în fața unor comisii parlamentare.
Pe de altă parte, Tudorel Toader a spus că ancheta parlamentară în cazul alegerilor prezidențiale din 2009 nu și-ar fi putut propune să verifice soluția dată de procuror sau probele, pentru că ar fi fost o ingerință a unei puteri în competențele stricte rezervate celeilalte puteri.
„După preceptele statului de drept, cele trei puteri sunt independente, sunt separate, sunt în echilibru, dar în același timp există suficiente mecanisme, forme de control reciproc dintre puterile statului pentru a asigura necesarul echilibru al acestora și buna funcționare. (...) Comisia parlamentară și-a propus să stabilească anumite stări, anumite circumstanțe, anumite împrejurări. Comisia parlamentară nu și-a propus și nici nu și-ar fi putut propune să verifice dosarul, soluția dată de procuror, probele pe care le-a administrat sau nu le-a administrat pentru că în acea ipoteză ar fi fost o ingerință a unei puteri în competențele stricte rezervate celeilalte puteri”, a declarat Tudorel Toader, la Ministerul Justiției, citat de Agerpres.