Traian Băsescu: Nițu văd că e într-o campanie de hărțuire a mea
„Cred că problema nu este legată atât de readucerea ziariştilor în ţară, ci de furia unora, pornită de la faptul că a fost readus Omar Hayssam", a spus Traian Băsescu la Digi24 .
Fostul preşedinte al României susţine că dacă ancheta se reia, aşa cum cer procurorii, toate informaţiile trebuie desecretizate. Asta deşi, în mai 2005, după aducerea în ţară a celor trei români, Traian Băsescu, din scaunul de preşedinte al României, spunea clar că întreg adevărul se va afla abia peste 50 de ani.
„În cazul unei anchete penale, categoric trebuie desecretizat dosarul. Nu există variantă, pentru că nu se pot trage concluzii fără să ştii tot dosarul. (...) Nu m-ar deranja o desecretizare, dimpotrivă”, a explicat Traian Băsescu, la Digi24.
Fostul şef al statului a ajuns pentru prima oară în faţa unei instanţe de judecată după terminarea mandatului la Cotroceni, la cererea lui Corneliu Vadim Tudor.
„Băsescu şi-a însuşit 5 milioane de dolari din aşa-zisa răscumpărare”, susține Corneliu Vadim Tudor.
Ipoteza dispariţiei unei părţi dintr-o răscumpărare nerecunoscută de autorităţile române apare în cartea lansată in 2009 de fostul procuror Ciprian Nastasiu.
„Lăsaţi-l în durerea lui pe Nastasiu, mai ţineti minte că l-a eliberat pe Hayssam pe caz de boală şi ăla a întins-o?”, a izbucnit, joi, Vasile Blaga, fostul ministru de interne.
Pe baza informaţiilor din cartea publicată de prim-procurorul care a investigat răpirea jurnaliştilor, Corneliu Vadim Tudor i-a făcut plângere lui Traian Băsescu şi ministrului de interne de atunci, Vasile Blaga. Cazul se închidea la Parchet un an mai târziu.
În urmă cu câteva luni, procurorii au cerut redeschiderea anchetei după ce au constatat că soluţia de neîncepere a urmăririi penale a fost dată de judecători în timpul mandatului de preşedinte al lui Traian Băsescu. Asta, deşi legea prevedea că ancheta ar fi trebuit suspendată până la încetarea imunităţii.
„Niţu văd că e într-o campanie de hărţuire a mea după ce mi-am terminat mandatul. Asta e viaţa. Redeschide dosare care au avut NUP-uri şi invenţii cum e asta că nu s-au putut face actele premergătoare la plângerea lui Vadim, pentru că eu aveam imunitate. E o minciună, eu ar fi trebuit să fiu înştiinţat atunci”, a declarat fostul președinte în intervenția telefonică la Digi24.
Cazul răpirii jurnaliştilor români în Irak a fost soluţionat definitiv de justiţia din România în 2008. Atunci, Omar Hayssam a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru terorism. Magistraţii au stabilit că omul de afaceri sirian orchestrase sechestrarea celor trei timp de 55 de zile. Numai că la momentul condamnării, Omar Hayssam era plecat deja din ţară de doi ani. Fuga acestuia, facilitată de eliberarea din arest cu acordul procurorului de caz, Ciprian Nastasiu, a dus la decapitarea conducerii serviciilor secrete şi a Parchetului General - Radu Timofte, şeful SRI, Gheorghe Fulga, şeful SIE, Virgil Ardelean, şeful Serviciului Secret al MAI, Ilie Botoş, procuror general. Magistraţii care au anchetat fuga sirianului au aflat şi motivele care l-au determinat pe sirian să orchestreze răpirea:
„Declanşarea la sfârşitul anului 2004 a cercetărilor relativ la infracţiuni economice asupra firmelor controlate de către Omar Hayssam a condus în mod direct la criza ostaticilor români răpiţi în Irak şi a scos la lumină modalitatea în care Omar Hayssam a recurs la iniţierea constituirii şi finanţarea unei entităţi teroriste.” (sursa: motivare instanţă)
În iulie 2013, acelaşi preşedinte al României anunţa, printr-un comunicat sec, aducerea în ţară a lui Omar Hayssam. Eveniment învăluit şi el în mister.
„De unde a fost preluat?” l-au întrebat ziariștii într-o conferință de presă, în 2013.
„Aici e cheia. Cum să vă spun, când România a efectuat o operaţiune neautorizată pe teritoriul altui stat. Da? Deci, nu vă pot confirma şi nici infirma nimic”, a răspuns Traian Băsescu.
În primăvară, cazul răpirii revenea din nou în atenţie. Totul după ce omul care a ajutat la eliberarea jurnaliştilor răpiţi în Irak acum 10 ani a ajuns după gratii. Medicul Yassim Mohamad, care este doctorul lui Omar Hayssam, a fost reţinut pentru trafic de influenţă. Medicul i-ar fi cerut două milioane de euro lui Hayssam şi unui alt condamnat pentru a-i scăpa de puşcărie.
Interviul integral de la Digi24 al fostului președinte Traian Băsescu:
- A existat o sumă pentru răscumpărarea jurnaliştilor răpiţi în Irak?
- Nu, doamnă.
- Ce s-a întâmplat astăzi, domnule Băsescu, în sala de judecată?
- Nu mi s-a pus nicio întrebare, am fost întrebat dacă am ceva de comentat sau dacă am văzut dosarul. Nu am de ce să văd dosarul. Este, se pare, vremea delatorilor, oamenii sunt târâiţi prin instanţe pentru tot soiul de delaţiuni, unii sunt arestaţi, alţii sunt anchetaţi. Este exclus ca cineva să poată proba ceva ce nu a existat, adică faptul că bani s-au întors la mine sau la altcineva, pentru că nu aveau ce bani să se întoarcă.
Însă, Înalta Curte a constatat că, eu nemaiavând nicio calitate politică, nici parlamentar, nici preşedinte, competenţa nu îi aparţine, ci este competenţa Judecătoriei Sectorului 5 să decidă deschiderea urmăririi penale în ceea ce mă priveşte.
Vadim Tudor trăieşte din minciună şi din delaţiune. Asta e viaţa lui şi asta ştie să facă, asta face. Asta a făcut pe vremea comuniştilor, asta face acum. Pe vremea comuniştilor o cânta pe tanti Leana în poezii, astăzi orice nu este procomunist este duşmanul lui.
Ca om, m-aş bucura să se facă o astfel de anchetă. Ca fost şef de stat, am rezerve că o astfel de anchetă poate fi făcută pentru că sunt lucruri extrem de complicate, care ţin de intimitatea statului, modul cum se recuperează nişte ziarişti răpiţi. Deci, ce va decide instanţa asta vom face.
- Aţi stat de vorbă astăzi cu domnul Vasile Blaga?
- Da, da. Nici el nu ştia ce e în dosar, nici eu nu ştiam. În ceea ce mă priveşte, nici nu am ştiut vreodată că procurorii au încercat să facă o anchetă legată de delaţiunea lui Vadim Tudor. Parcă sistemul de parchete de astăzi, sistem construit, consolidat în timpul meu, din păcate, în loc să se uite că statul stă impasibil la faptul că în ianuarie, februarie, a fost răpit Iulian Gherghuţ în Burkina Faso şi nimeni nu mişcă nimic şi se încearcă o răzbunare pe cei care au făcut ceva. Dar, cred că problema nu este legată atât de readucerea ziariştilor în ţară, ci furia unora e pornită de la faptul că a fost readus Omar Hayssam în ţară şi vă asigur că, dacă aş mai fi avut câteva luni, venea şi ticălosul celălalt cu care au fost ziariştii în Irak. Dar, asta e viaţa. Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită.
***
- Cum să îmi reproşez ceva? Sunt mândru de faptul că a fost rezolvată şi că românii au fost readuşi în ţară, dând un semnal extrem de puternic că statul român nu îşi abandonează cetăţenii, ceea ce nu mai este valabil acum. Avem unul condamnat la moarte şi implicarea la vârful statului nu există, avem altul răpit din ianuarie şi implicarea la vârful statului nu există. Nu am ce să-mi reproşez, aş reproşa celor care astăzi stau impasibili la ceea că pătimesc cetăţenii români în străinătate.
În cazul unei anchete penale, categoric că trebuie desecretizat dosarul. Nu există variantă, pentru că nu se pot trage concluzii fără să ştii tot dosarul.
- Deci, o eventuală desecretizare a dosarului v-ar deranja?
- Deloc. Dimpotrivă.
Lui Vadim Tudor nu îi transmit niciun mesaj, unui delator de meserie nu am ce să îi transmit. Niţu văd că e într-o campanie de hărţuire a mea, după ce mi-am terminat mandatul. Asta e viaţa. Redeschideri pe dosare care au avut NUP-uri şi invenţii, cum este aceasta, că nu s-au putut face actele premergătoare la reclamaţia lui Vadim Tudor pentru ca aveam imunitate prezidenţială. Este o minciună în mod categoric şi eu ar fi trebuit să fiu înştiinţat atunci că există o decizie de a se face acte premergătoare şi că se suspendă ancheta până la terminarea mandatului, ca să nu curgă termenul de prescripiţie. Deci, lucrurile sunt forţate, însă le iau ca atare.
Trebuie să îţi fie adusă la cunoştinţă, cum s-a întâmplat, spre exemplu, în cazul Flota. A fost o suspendare, care mi-a fost adusă la cunoştinţă, şi asta e.
- Cât priveşte celelalte dosare în care sunteţi implicat, domnule Băsescu, ne puteţi spune care, câte anume au fost redeschise?
- Din câte ştiu, Mihăileanu şi achiziţia de teren din Potcoavei. Şi mai este cel cu doamna Firea.
Nu ştiu, am fost, am dat declaraţie, procurorii ştiu.
- Dosarul care priveşte răpirea jurnaliştilor în Irak. V-aţi gândit la anumiţi paşi, la cum va fi construită această apărare?
- Nici nu mă interesează dosarul. Pur şi simplu mă voi prezenta ca orice om care este citat şi las la latitudinea judecătorului să decidă.
- Etichete:
- traian basescu
- justitie
- tiberiu nitu
- omar hayssam
- vadim tudor
- rapirea jurnalistilor
- dosare basescu
- interviu basescu digi24
- rascumparare jurnalisti rapiti
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News