FOTO: Agerpres
ACTUALIZARE 9:06 Fostul președinte a ieșit de la Judecătoria Sectorului 5 după o jumătate de oră și a dat detalii despre declarațiile făcute în fața magistraților:
„Am arătat judecătoarei că operaţiunea a fost desfăşurată de serviciile secrete al României, SIE, SRI şi serviciile armatei la acea vreme, noi având trupe în Irak. Şi cu asta, basta. De asemenea, am cerut Parchetului general, în cazul în care se va decide redeschiderea dosarului, să mă audieze foarte rapid, pentru că a trena în spaţiul public o astfel de suspiciune e defavorabil, inclusiv pentru România, să presupui că un şef de stat şi-a însuşit din banii alocaţi unei operaţiuni în afara teritoriului naţional, e inadmisibil”, a spus fostul președinte, reluând comentariul făcut la sosire.
Traian Băsescu s-a lansat apoi în critici la adresa Parchetului General. El a precizat că „nu este neapărat o palmă pe obrazul justiţiei, ci pe obrazul Parchetului, care poate să creadă într-o delaţiune făcută în noiembrie 2009, când era vorba de campania electorală”.
„Observ că pentru Parchetul General nu are nicio relevanţă Revoluţia, morţii de la Revoluţie, nici Mineriada din 13-15 iunie, relevanţă au reclamaţiile făcute de politicieni fostului preşedinte Traian Băsescu. Dar asta-i viaţa!”, a continuat fostul președinte.
Întrebat dacă problemele cu justiția îi încurcă planurile politice, Traian Băsescu a răspuns zâmbind: „Mergem înainte, sunt un fost preşedinte destul de hărţuit”.
În ceea ce privește desecretizarea dosarului, Traian Băsescu a ținut să precizeze: „Eu nu am secretizat nici măcar o foaie din dosarul răpirii jurnaliştilor. Deci nu era treaba mea partea operativă, rolul meu a fost să pun cap la cap toate serviciile, serviciile armatei, SRI-ul şi SIE, pentru a colecta informaţia şi a face ca toate serviciile să lucreze în aceeaşi direcţie. Dar nu eu am avut dosarul operaţiunii, el a avut cap de filă SIE”.
Pe de altă parte, fostul președinte spune că i-ar conveni desecretizarea dosarului, pentru că „ar confirma că e o prostie reclamaţia lui Vadim Tudor”.
Plângerea a fost depusă de Corneliu Vadim Tudor, care între timp a decedat. Vadim Tudor susținea că Traian Băsescu și Vasile Blaga și-ar fi însușit o parte din suma care ar fi fost plătită drept răscumpărare. Instanța supremă l-a scos în august pe Vasile Blaga din cauză, iar în ceea ce îl privește pe fostul președinte a trimis dosarul către Judecătoria Sectorului 5.
La sosirea la Judecătorie, Traian Băsescu a făcut scurte declaraţii. El a spus că solicitarea de deschidere a acestui dosar – la solicitarea Parchetului General – ar fi o palmă pentru România, dar, la nevoie, „poate fi descretizat tot”. Dar asta stabilesc cei care le-au secretizat, a adăugat Traian Băsescu.
„Când se aduce în spațiul public ideea că un șef de stat, în colaborare cu un general american au putut să fure bani, iar autoritățile române fac un spectacol din lucrul acesta nu prinde bine României”, a comentat fostul președinte.
El a mărturisit că nu are emoții și că și-ar dori să se deschidă dosarul „ca să ne lămurim”.