Ministrul Justiției Tudorel Toader a declarat, luni dimineață, că vor fi înscrise candidaturi în ultima zi pentru a prelua funcția de procuror-șef al Direcțiai Naționale Anticorupție. Pe de altă parte, el a dat asigurări că la această numire nu se vor face „trocuri politice”.
„Numirile precedente au fost făcute, și folosesc o numire severă, au fost realizate uneori pe baza unei înțelegeri politice. Să nu zic un troc politic. La ultima numire la DNA n-a fost procedură, n-a fost concurență, n-ați fost alarmați că n-au fost mulți înscriși. Altă dată numirea s-a făcut în detrimentul unui aviz al CSM, un aviz negativ iar acum se spune: decretul nu știu ce este nelegal pentru că are același aviz consulativ și negativ. Cred că unii dintre procurori au această părere că numirea se va face ca în precedent, pe baza unor înțelegeri. Vă asigur că nu va fi așa ceva”, a declarat ministrul Justiției.
El a afirmat că nici la DIICOT nu a fost „concurență acerbă”.
„Pe de altă parte, cine vrea să devină șef la DNA, eu nu cred că nu sunt doritori, dar cei care doresc să devină procuror-șef sunt convins că știu foarte bine realitatea de acolo. Își dau seama cât de multă muncă este necesară pentru a repune DNA în parametrii lui neconstituționali, pentru a-l face să funcționeze, pentru a reda încrederea – dacă a existat – în activitatea pe care o face. Acestea sunt motivele prudenței în înscrierea la șefia DNA. Mai avem ziua de azi, când după părerea mea vom avea candidați”, a adăugat Toader.
Întrebat dacă DNA funcționează „normal” acum, Toader a spus că nu are cum într-un „timp scurt”, pentru că „avem sute de achitați”.
Tudorel Toader a mai spus că procurorii ar trebui să facă anchete „în condițiile Codului de procedură penală și în condițiile legilor speciale, și nu în baza unor protocoale”.
Despre posibilitatea ca Anca Jurma să-și depună candidatura, Toader a precizat că a fost în comisia ei de doctorat. „Să întrebați superiorii. Ulterior o să răspund și eu”, a subliniat el, făcând referire la procurorul general Augustin Lazăr.
„Procurorul-șef trebuie să reorganizeze DNA în acord cu noile legi ale justiției. Nu poți să mai ai un procuror de la Parchetul de pe lânga judecătoria... ăla care spune să suspenzi deciziile constituționale și să-l pui procuror la DNA”, a mai spus ministrul.
Tudorel Toader a vorbit și despre pensionarea magistraților, iar în opinia lui aceștia nu ar trebui să își încheie activitatea „în deplină maturitate profesională”.