Procurorul Adina Florea a înregistrat un dosar penal pe numele lui Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), după o plângere depusă de un site apropiat de PSD, Lumea Justiției (luju.ro).
Secția pentru anchetarea magistraților a înregistrat o plângere penală adresată de site-ul Lumea Justiției (luju.ro) în care sunt vizați nici mai mult nici mai puțin decât Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei Europene, comisarul european pe Justiție Vera Jourova, Augstin Lazăr, procurorul general al României, dar și Angela Cristea, șefa reprezentanței Comisiei Europene în România.
De asemenea, plângerea îi vizează și pe cei care au tehnoredactat ultimul raport MCV, cel din 13 noiembrie 2018.
Toți aceștia „vor trebui să se prezinte (...) ca să dea cu subsemnatul”, mai scriu cei de la luju.ro.
Potrivit sursei citate, ei sunt acuzați de grup infracțional organizat, abuz în serviciu, fals intelectual și comunicare de informații false.
Denunțul a fost formulat pe 30 ianuarie 2019.
Potrivit luju.ro, oficialii europeni pot fi anchetați de SIIJ deoarece în art. 10 alin. (1) din Cod penal scrie că „Legea penală română se aplică infracțiunilor săvârșite în afara teritoriului țării de către un cetățean străin sau o persoană fără cetățenie, contra statului român, contra unui cetățean român ori a unei persoane juridice române”.
Înființarea secției de anchetare a magistraților, criticată de organismele europene de justiție
În octombrie 2018, Guvernul a adoptat în o Ordonanţă de Urgenţă pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiție, ca urmare a modificării Legii privind organizarea judiciară.
„Aceste modificări includ amendamentele care pot afecta independența procurorilor, precum noul sistem de numire și revocare a procurorilor-ședi, rolul ministrului Justiției și apariția controlului ierarhic. Limitarea libertății de exprimare a magistraților ridică și ea îngrijorări, la fel și noua secție pentru investigarea magistraților, dar și noua organizare care slăbește rolul CSM, ca garant al independenței sistemului judiciar”, arăta Comisia de la Veneția.
În acest context, printre recomandările formulate la acea dată de Comisia de la Veneţia, se număra şi reconsiderarea înființării unei secții speciale pentru anchetarea magistraților. Recursul la procurori specializați, combinat cu măsuri eficiente de prevenție, este alternativa de dorit, arătau experţii Comisiei de la Veneţia.