Tânărul acuzat de propagandă pentru gruparea teroristă Stat Islamic şi-a petrecut noaptea în arest. Şi-a susţinut convingerile religioase şi în faţa anchetatorilor. La Parchet a fost chemată şi mama liceanului de 17 ani.
„El e doar un copil îndrăgostit de o religie şi atât. Nu ştim dacă a trecut la extrem. Şi cu diabetul. Era supărat. Poate s-a refugiat acolo, a zis că şi-a găsit liniştea. Poate l-au racolat alţii. Nu ştiu”, a spus mama suspectului.
Mama tânărului povesteşte că, în ultimul an, băiatul s-a schimbat radical. Nu accepta nicio critică adusă islamului.
Reporter: Doamnă, dar de ce voia arme?
Mama suspectului: Era îndoctrinat. Copilul meu nu era aşa. El nu racola pe nimeni în şcoală. Era doar religia lui şi atât.
Reporter: Dar cine l-a îndoctrinat, doamnă?
Reporter: De pe calculator. A stat foarte mult acolo. S-a schimbat în ultimul an foarte mult. Prima dată era calm. A zis, mami mi-am găsit liniştea acolo. Nu beau, nu fumez, nu mă droghez. Era şi bolnav cu diabetul. Suferea că noi eram despărţiţi şi probabil s-a aprofundat. A citit foarte mult. Nu ştiu, dar a fost doar un pas. Cineva l-a racolat. Nu ştiu cu cine umbla. Tatăl lui a cam lipsit.
Într-un mesaj postat pe internet, tânărul din Craiova a povestit că a decis să se convertească la islam după ce a urmărit pe internet derularea conflictului din Siria. A hotărât să adopte doctrina fundamentalistă.
Procurorii au interceptat mai multe discuţii pe care tânărul le purta pe internet şi din care reiese interesul acestuia de a cumpăra arme şi de a lupta pentru cauza grupării teroriste.
Reporter: Vorbea cu un tânăr din Siria?
Mama suspectului: Asta nu ştiu. Vă daţi seama, eu nu aveam acces la calculatorul lui. Nu ştiam parola, nu ştiam nimic. Era foarte îndoctrinat. Era violent şi agresiv doar verbal, doar dacă îi atacai religia. În rest era ok.
Mama liceanului convertit la islam dă vina pe un imam din Craiova: „Imamul nu trebuia să-l primească în primul rând pentru că e minor. Are 17 ani şi am înţeles că s-a botezat. El de ce a fost de acord? Acum spune că ei nu au treabă. Adică nu ştie de ce venea copilul meu vineri la moschee şi cu cine pleca de acolo? Poate sunt alţii în spatele moscheei.”
„În această sală nu este nicio discuție despre terorism. Aici noi nu discutăm despre politică. I-am spus să se roage, să fie musulman, dar să nu vină polițiștii la mine la ușă”, declară Mansour Atif, imamul Moscheii din Craiova.
Şi preşedintele Asociaţiei Musulmanilor din România, filiala Costanta, l-a cunoscut pe tânărul din Craiova. Acum un an, adolescentul se afla printre noii membri ai comunităţii musulmane. A ţinut legătura cu el prin Internet însă, după trei lui, postările liceanului au început să îl îngrijoreze.
„În acest context ne-am întâlnit şi cu fratele nostru Omar, din Craiova. A fost o întâlnire de jumătate de oră în care am discutat cu el despre... în general despre situaţia lui, dacă are nevoie de ceva. I-am dus nişte cărţi, i-am dus Coranul în limba română, arabă. L-am abordat pe Facebook şi i-am spus că nu e bine ceea ce face, că acea grupare extremistă, ISIS, nu reprezintă Islamul, că Coranul şi practica profetică nu justifică atrocităţile pe care le comit aceştia”, spune Enghin Cherim, preşedintele Asociaţiei Musulmanilor.
Psihologii susţin că tinerii de 16-17 ani sunt foarte influenţabili.
„La 16 ani, complexitatea intelectuală şi mentală nu este de tip matur. Vorbim despre o degringoladă bilogică şi psihologică specifică vârstei adolescenţei în care tânărul respectiv îşi caută contururile. În această căutare să vorbim despre influenţe din exterior este des întâlnit”, afirmă Cristina Fulop, psihlog.
Procurorii au cerut o expertiză psihiatrică în cazul tânărului. În funcţie de rezultat, anchetatorii vor decide dacă îl vor interna într-un centru de corecţie sau într-o unitate medicală de specialitate.
Citiți și: