Surse: Detalii sumbre din ancheta penală în cazul incendiului de la clubul Colectiv
Actualizare 14:05. Ancheta penală scoate la iveală detalii sumbre legate de tragedia din Colectiv. Tot ce putea arde în local a ars în nici două minute, spun surse din rândul anchetatorilor. Sursele Digi24 spun că sunt imagini dramatice surprinse de camerele de supraveghere. Cele mai multe dintre victime au leşinat rapid, din cauza fumului otrăvitor, iar la ieșire exista un prag de care cei mai mulți s-au împiedicat.
Oamenii legii au aflat că patronii clubului au condiţionat trupa Goodbye to Gravity. Deşi erau autorizaţi pentru doar 80 de locuri, acţionarii le-ar fi cerut băieţilor care urmau să urce pe scenă minimum 400 de invitaţi. Altfel, trebuiau să plătească 1.000 de euro pentru închirierea sălii.
Astăzi ar fi trebuit să fie audiați mai mulți angajați ai primăriei sectorului 4. Însă, avocatul unuia dintre acționari a depus o cerere prin care solicită să fie prezent la fiecare audiere de martor. Legea îi oferă acest drept, deși acest lucru încetinește ancheta. Audierile vor fi reprogramate.
Documentele eliberate de Primăria Sectorului 4 pentru funcţionarea clubului Colectiv ridică semne de întrebare. Din actele făcute publice de instituţie reiese că nu a fost respectată ordinea eliberării avizelor.
Actualizare 12:10. Surse din rândul anchetatorilor spun că flăcările s-au extins foarte rapid. Astfel, tot clubul a ars în doar două minute.
Actualizare 11:50. Anchetatorii au ridicat noi documente de la Primăria Sectorului 4, chiar din acele birouri de unde se eliberau autorizațiile de funcționare pentru cluburi.
Actualizare 10:15. Audieri vor avea loc astăzi și la Poliţia Capitalei. Sunt aşteptaţi supravieţuitori ai incendiului din club şi persoane care au fost martore la tragedie.
Până la această oră au fost în jur de 40 de persoane audiate. Polițiștii vor încerca să vorbească și cu persoanele care încă se mai află internate în spitale.
Potrivit unor surse, vor fi audiați fie la Parchet fie la Poliția Capitalei și angajați din administrația locală a sectorului 4.
32 de vieţi au fost curmate în incendiul din Colectiv. Alte peste 130 de persoane sunt internate în spitale. 90 se zbat între viaţă şi moarte.
-Domnule Mincu, regretaţi fapta?
-Cum aţi explicat tot ce s-a întâmplat?
-De ce nu le-aţi transmis oamenilor condoleanţe, de ce v-aţi ascuns?
-De ce le-aţi permis să se facă spectacol pirotehnic dacă era riscant?
-Cum comentaţi acuzaţiile?
-Vă asumaţi vreo responsabilitate pentru tragedie. Aveaţi toate autorizaţiile?
-De ce le-aţi permis să facă focuri de artificii acolo, când ştiaţi că este riscul de incendiu?
-Cum veţi trăi cu conştiinţa că au murit atâţia oameni?
-Te simţi vinovat pentru cei care au murit acolo?
-Vă simţiţi responsabil pentru ce s-a întâmplat? Vă reproşaţi ceva?
Costin Mincu, Alin Anastasescu şi Paul Gancea nu au răspuns la aceste întrebări nici în momentul în care au fost aduşi, sub escortă, la Parchetul General.
-Aţi asigurat toate condiţiile ca acei oameni să nu moară?
-A contat mai mult afacerea decât siguranţa oamenilor?
-Aveţi ceva să le transmiteţi familiilor victimelor?
-Aţi pus profitul mai sus de siguranţa oamenilor?
-Aţi avut vreo legătură cu Primăria Sectorului 4?
-Îi aveţi pe oamenii aceia pe conştinţă?
-V-aţi gândit ce dezastru aţi provocat?
-Cine e responsabil pentru acele artificii?
La finalul a aproape zece ore de audieri, cei trei acţionari ai clubului Coletiv au fost reţinuţi pentru ucidere din culpă. Procurorii îi acuză că au încurajat şi permis accesul în local unui număr de persoane mult peste limita admisă, în condiţiile în care spaţiul nu avea suficiente ieşiri de urgenţă.
În plus, aceştia ar fi aprobat focul de artificii care a provocat incendiul, deşi montaseră ilegal în club materiale uşor inflamabile, din dorinţa de a face economie.
În clubul lor au murit 26 de tineri, alţi cinci au pierdut lupta pentru viaţă sub privirile neputincioase ale medicilor, iar alţi 150 vor rămâne cu sechele pentru tot restul vieţii. Acuzarea celor trei este doar primul pas în acestă anchetă, în care procurorii şi poliţiştii vor să afle cum a fost posibilă tragedia.
Tiberiu Niţu, procuror general: Toate persoanele cu privire la care se va stabili o formă de vinovăție în acest dosar penal vor răspunde penal.
Reporter: Inclusiv autoritățile locale care au...?
Tiberiu Niţu, procuror general: Am spus toate. Ancheta se derulează pe toate palierele, atât cu privire la companiile private, cât și cu privire la autoritățile statului.
Oamenii legii au o mulţime de probe, au audiat deja zeci de oameni şi vor să contureze cât mai exact cum a fost posibil şi, mai ales, cine este vinovat. Sunt ajutaţi de specialişti din toate domeniile.
George Găman: „Extinctoare, acolo, dacă ne referim acolo, în spațiul propriu-zis în care s-a desfășurat evenimentul, era unul mic, gen extinctor de mașină, folosit, iar într-un depozit, într-un spațiu în care se aflau un panou electric și alte materiale, mai erau alte extinctoare, dar oricum nu cred că avea cineva acces la ele sau nu se știa de ele. (Reporter: Erau extinctoare tot mici?) Nu, mai mari, dar vă dați seama că la un eveniment de acest gen nu cred că ajutau prea mult.”
Specialiştii de la Petroşani, singurii din ţară care pot descoperi cauzele incendiului, vor reconstitui pe calculator tragedia de la Clubul Colectiv. Pentru a stabili exact au cerut anchetatorilor anumite probe.
George Găman, director general INSEMEX Petroșani: „Resturi de materiale, puţin burete care a mai rămas în rezervă, tuburile de cartuşe pirotehnice, pupitrul de pirotehnie, material de plafonarea încăperii.”
Procurorii încearcă acum să stabilească şi cum funcţiona clubul Colectiv.
Toma Ion, expert tehnic în domeniul securităţii în incendiu: „Nu există să obţii autorizaţii de la ISU pe baza unei declaraţii pe propria răspundere. La ISU nu se emit avize şi autorizaţii pe declaraţii pe propria răspundere.”
Pentru asta, poliţiştii au ridicat atât de la sediul firmei celor trei, dar şi de la primăria sectorului 4 toate actele ce ţin Colectiv. În plus au percheziţionat şi sediul firmei care a organizat jocul de artificii. Pe baza documentelor care au fost ridicate de poliţişti se va stabili dacă spectacolul de vineri seara a respectat legea, însă poliţiştii nu au plecat doar cu acele acte, ci şi cu un raport în care au notat ce s-a găsit în curtea firmei.
Pirotehnistul care vineri noapte a asigurat jocul de artificii este şi el rănit şi internat într-unul din spitalele bucureştene. Şi el va fi audiat, întrucât anchetatorii cred că a făcut o serie de greşeli ce au dus la izbucnirea incendiului. O melodie cântată de trupa Goodbye of Gravity vineri noapte a fost înregistrată cu telefonul de unul din participanţi. Apoi artificiile au aprins buretele şi au declanşat haosul.
Control la club Colectiv cu o zi înaintea tragediei. Patronii au fost invitaţi cu actele firmei la ANPC
C.T. Popescu: „Ce s-a întâmplat în Colectiv este un atentat terorist, are toate aspectele unei astfel de acţiuni”
Medic: El este eroul, nu noi. Cum a murit Claudiu Petre
Cristian Pîrvulescu: Ar fi nevoie de mai multe demisii după tragedia din clubul Colectiv
Incendiul din Colectiv. Vină pasată între autorități
Concert cu zeci de morți în Colectiv | Comunicatul oficial al Primăriei sectorului 4
Asistentă de la Maternitatea Bucur, printre primii salvatori: "Reanimam şi plângeam"
Medic de la Spitalul „Sfântul Pantelimon”: „Erau colegi care își făceau treaba și plângeau. A fost ceva apocaliptic”
- Etichete:
- ancheta
- parchetul general
- primaria sector 4
- incendiu colectiv
- proprietari colectiv
- proprietari colectiv retinuti
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News