Informația apare în dosarul DNA, într-una dintre declarațiile luate în acest dosar, în ultima lună, de procurori, potrivit unor surse. Astfel, aproximativ 10 milioane de euro, o parte din prejudiciul total de peste 60 de milioane de euro, ar fi ajuns în diverse forme la omul de afaceri Dorin Cocoș.
Surse apropiate anchetei susțin că și numele fostei soții a acestuia, Elena Udrea, este menționat în acest caz, însă sursele nu au putut preciza în ce context.
În dosar există și mai multe interceptări ce ar constitui în opinia procurilor DNA probe suficiente astfel încât să se obțină arestarea preventivă a celor patru persoane care sunt la această oră în fața instanței, printre ele Alina Bica, procuror-șef al DIICOT.
În referatul pentru propunerea de arestare preventivă se menționează că Alina Bica ar fi pledat intens în ședințele Comisiei ANRP pentru aprobarea raportului de evaluare întocmit de expertul care este acum arestat preventiv. Acesta ar fi triplat valoarea terenului de peste 13.000 de hectare pentru care afaceristul Gheorghe Stelian solicita o despăgubire.
Tot în acest dosar, CSM a avizat arestarea Alinei Bica, procuror şef al DIICOT, după ce, seara trecută, se pronunţase doar pentru reţinere şi arest la domiciliu. În acelaşi dosar, procurorii anticorupţie au pus în mişcare acţiunea penală şi i-au reţinut pentru 24 de ore pe Lăcrămioara Alexandru şi pe Dragoş Bogdan. Cei trei sunt acuzaţi de abuz în serviciu, după ce Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP din care au făcut parte a acordat o despăgubire pentru un teren supraevaluat din Capitală, în suprafaţă de 13,0535 ha, situat în Bucureşti, zona Plumbuita, sector 2.
Potrivit procurorilor, la data de 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, din care făceau parte Alina Bica, Lăcrămioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, a aprobat raportul de evaluare a terenului de 13 ha din Capitală cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei.
Astfel, membrii comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei).
Aceştia ar fi fost conştienţi însă că terenul era supraevaluat, aspect ce reiese şi din faptul că, anterior, în şedinţa din 24 februarie 2011, când dosarul respectiv mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului, mai notează anchetatorii.
După emiterea deciziei de despăgubire, la data de 15 martie 2011, oamenii de afaceri, beneficiari ai drepturilor litigioase asupra terenului din anul 2010, au obţinut titluri de conversie în acţiuni la Fondul Proprietatea, listat la bursă din data 25 ianuarie 2010, în cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro (755/metru pătrat).
Prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu, de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de 263.327.559 lei (echivalentul a 62.548.113 euro), reprezentând supraevaluarea, concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase, mai spun procurorii.
Dorin Cocoș se află în arest preventivde aproximativ trei săptămâni, în dosarul Microsoft, alături de Gheorghe Ştefan, Gabriel Sandu şi Nicolae Dumitru. Ei au fost arestați la 29 octombrie.
Citii și: