FOTO: MEDIAFAX
Fostul democrat-liberal e acuzat de DNA că, în perioda 2005-2008, pe vremea când conducea Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea, nu a contestat o cerere de executare silită formulată chiar de sora şi cumnatul său.
Procurorii susţin că, în acest fel, au fost înstrăinate clădiri în valoare oficială de 1,6 milioane lei. Valoarea la care au fost vândute a fost de aproape șapte ori mai mică.
Fostul ministru al Agriculturii fusese chemat miercuri dimineață de procurori pentru a studia expertizele făcute în dosarul în care este cercetat. Ulterior, DNA a transmis un comunicat în care a precizat că s-a pus în mișcare acțiunea de urmărire penală împotriva lui Stelian Fuia.
În acelaşi dosar sunt urmăriţi penal Daniel şi Alexandrina State, cumnatul şi sora lui Fuia, asociaţi la SC Procera Agrochemicals, Dragoş Alin Paraschivoiu şi executorul judecătoresc Constantin Oprişan, acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, arată DNA.
În octombrie 2008, Agenţia Naţională de Integritate sesiza Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în cazul lui Stelian Fuia, atunci deputat PDL de Călăraşi, solicitând să facă verificări pentru fals în declaraţia de interese.
Agenţia Naţională de Integritate arăta atunci că Fuia, în calitate de director al Staţiunii de Cercetare Fundulea, a încheiat un contract cu firma Procera Agrochemicals Romania SRL, la care deţinea 50 la sută din acţiuni, nerespectând dispoziţiile legale privind conflictul de interese, reamintește Mediafax.
În urma verificărilor prealabile, ANI a constatat neconcordanţe referitoare la acţionariatul SC Procera Agrochemicals Romania SRL, firmă la care Fuia ar fi fost acţionar, conform declaraţiilor de interese depuse de acesta.
Potrivit datelor înregistrate atunci la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, SC Procera Agrochemicals Romania SRL nu avea asociaţi persoane fizice.
Procurorii Parchetului instanţei supreme au dispus, în 3 martie 2010, netrimiterea în judecată a lui Fuia, pentru fals în declaraţia de interese.
Decizia a fost contestată de ANI la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în 30 aprilie 2010, plângerea fiind respinsă ca nefondată în 23 iunie 2010.
În februarie 2012, Stelian Fuia, atunci deputat şi preşedinte al PDL Călăraşi, era propus la conducerea Ministerului Agriculturii, în Cabinetul Ungureanu. El a condus ministerul Agriculturii din 9 februarie 2012 până la sfârşitul lunii aprilie a aceluiaşi an.
Stelian Fuia a fost, între anii 2004 şi 2006, vicepreşedintele PD Călăraşi, apoi timp de un an a fost secretar general al filialei, iar din 2007 până în 2008 a îndeplinit funcţia de prim-vicepreşedinte al PD Călăraşi. În ianuarie 2011 a fost ales preşedinte al Organizaţiei Judeţene Călăraşi a PDL. Stelian Fuia a demisionat din PDL la jumătatea anului 2012 și a fondat un nou partid. Mișcarea Agricultorilor din România.