Omul de afaceri a executat o pedeapsă de un an de detenţie, după ce a fost condamnat definitiv pentru şantaj. Vîntu mai are însă și alte dosare pe rolul instanțelor.
Sorin Ovidiu Vântu a fost adus din penitenciar la ședința de judecată în dosarul FNI, în care este acuzat de delapidarea Fondului.
Judecătorii au audiat mai mulți martori, pentru a afla cum şi-a clădit omul de afaceri averea. La următorul termen acesta va fi liber, pentru că îşi va fi ispăşit pedeapsa primită în urma soluţionării dosarului în care a fost acuzat de şantaj.
Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnt definitiv la un an de închisoare pe 21 iunie 2012, pentru că l-a șantajat pe Sebastian Ghiță. Judecătorii au considerat că detenţia este singura modalitate de îndreptare.
„Împrejurarea că infracţiunea a fost săvârşită în timp ce se afla sub rigorile măsurii preventive a obligării de a nu părăsi ţara dispusă într-o altă cauză sedimentează convingerea că inculpatul nu are considerente pentru normele legale, ci duce o luptă continuă cu legea”, potrivit motivării instanței.
După ce a executat două treimi din pedeapsă, Sorin Ovidiu Vîntu a cerut eliberarea condiționată. Solicitarea a fost respinsă de judecători, pe motiv că deţinutul a avut telefon mobil în penitenciar.
„Există în opinia acestei instanțe anumite semne evidente de întrebare cu privire la modul în care a fost posibil ca un deținut să deţină un telefon mobil în penitenciar timp de aproximativ trei luni și să foloseasca acest telefon mobil de 3.332 de ori înainte de a fi descoperit”, spune motivarea instanței.
Sorin Ovidiu Vîntu va părăsi penitenciarul pe 1 mai, pentru că la acea dată pedeapsa va fi considerată executată. Are, însă, de dat explicaţii în continuare în faţa magistraţilor în alte trei dosare. Pentru favorizarea infractorului, în cazul lui Nicolae Popa, Vîntu a fost deja condamnat în primă instanță la doi ani de închisoare. Omul de afaceri este judecat şi pentru delapidarea Fondului Național de Investiții, dar și a companiei Petromservice.