Solicitarea DNA în cazul Tăriceanu, amânată din nou. Senatorii au cerut prezența unui reprezentant al Parchetului
Data actualizării: Data publicării:
Comisia Juridică din Senat a amânat din nou, pentru a șaptea oară, luarea unei decizii în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru care DNA a cerut încuviințarea urmăririi penale, anul trecut.
Actualizare 13:00: Soluţia invitării unui reprezentant al Parchetului General la Comisia juridică din Senat pentru susţinerea cauzei referitoare la solicitarea privind încuviinţarea începerii urmăririi penale a lui Călin Popescu-Tăriceanu a fost avansată, marţi, în şedinţa comisiei, de social-democraţi.
O decizie în acest sens va fi luată săptămâna viitoare, a precizat preşedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Robert Cazanciuc. El a menţionat că o invitaţie similară nu a mai fost formulată de Comisia juridică în ultimii doi ani, de când conduce această comisie.
Senatorul PNL Daniel Fenechiu consideră că această propunere, avansată de reprezentanţii PSD din Comisia juridică, reprezintă o „tergiversare” a soluţionării solicitării DNA în cazul preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.
Potrivit site-ului Senatului, pe ordinea de zi a şedinţei Comisiei juridice se află şi scrisoarea PÎCCJ prin care solicită formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Călin Popescu-Tăriceanu.
Biroul permanent al Senatului a stabilit pentru 2 aprilie termenul final acordat Comisiei juridice pentru acest raport, însă Comisia juridică a suspendat din lipsă de cvorum, în ultimele săptămâni, consecutiv, două şedinţe în care era de aşteptat să fie dezbătută pentru raport solicitarea DNA.
Începând din luna decembrie a anului trecut, Biroul permanent a decis în mai multe rânduri prelungirea termenului pentru întocmirea raportului în cazul acestei cererii DNA de încuviinţare, pentru a le permite senatorilor studierea dosarului cauzei.
Tăriceanu a declarat, pe 4 aprilie, că le-a solicitat senatorilor din Comisia juridică să urgenteze elaborarea avizului în privinţa cererii DNA de începere a urmării penale în cazul său, menţionând că este dispus, în orice moment, să prezinte în plen punctul său de vedere.
Pe 7 noiembrie 2018, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut Senatului încuviinţarea începerii urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu-Tăriceanu.
Procurorii susţin că acesta ar fi primit indirect, în perioada 2007 - 2008, pe vremea când era premier, foloase materiale de aproximativ 800.000 de dolari de la o firmă austriacă.
Comisia juridică trebuie să întocmească un raport, care va fi transmis plenului, cel în măsură să încuviinţeze sau să respingă solicitarea DNA.