„Nu este normal ca statul să se îndrepte cu acțiune în regres în toate situațiile, fără a discerne, fără a stabili așa cum este prevăzut la ora actuală, care atunci când este grava neglijență, sau reaua credință a magistratului Această acțiune în regres daca va exercita necondiționat de aspectele pe care le-am menționat anterior va crea o presiune și de a inhiba magistrații în caracterul independent al deciziilor pe care ei le iau. Suntem în situația în care mai binele să fie dușmanul binelui, deci reglementarea actuală astfel cum este în Constituție și în Legea organică este în regulă. De ce am schimba ceva care funcționează?”, a afirmat Oana Schmidt Hăineală, președintele CSM.
„Statul se întoarce cu acțiune în regres atunci când magistratul a cauzat o erore judiciară cu rea credință sau din gravă neglijență. Este suficient să ofere toate garanțiile care stabilizează și independența judecătorului și a procurorului în desfășurarea atribuțiilor și, în același timp, dreptul cetățenilor”, a subliniat președintele CSM.
Oana Schmidt Hăineală a adăugat că este anormal ca un cetățean al României să fie chemat la audieri într-o comisie a Parlamentului.
„Punctul de vedeee nu poate fi decât în spiritul deciziei Curții Constituționale, această situație a fost întâmpinată în 2007-2008, avem o decizie a CCR în această materie, punctul nostru de vedere este că nu pot fi chemați magistrații să dea socoteală în fața altei puteri a statului pentru deciziile pe care le adoptă, de aceea avem judecători și procurori independenți”, a precizat Oana Schmidt Hăineală.
Săptămâna trecută, Comisia de revizuire a Constituției a adoptat un amendament ce oferă posibilitatea Parlamentului de a chema pentru eventuale audieri persoane fizice sau juridice, fapt care se poate aplica şi conducerii Parchetului.
Amendamentul adoptat de comisie prevede: „Orice persoană de drept public, orice persoană juridică privată şi orice persoană fizică are obligaţia de a se prezenta, direct sau prin reprezentant legal, după caz, în faţa unei comisii parlamentare, în urma invitaţiei scrise primită din partea acesteia”.
Pe același subiect:
T.Chiuariu, despre audierea oricărei persoane în comisii parlamentare: Nu e cu țintă către procurori
Victor Ponta: Nu e sfârşitul lumii dacă procurorul general sau şeful CSM vor fi audiaţi în Parlament
Opoziția nu vrea ca procurorii să fie convocați la audieri în Parlament
CULTURA POLITICĂ. Laura Ștefan: Noua Constituție conține prevederi care încalcă statul de drept